Legrain & Brugeas :: The Regiment 1

War, what is it good for? Nu ook in vredestijd sommige lui het een goede zaak vinden om oorlogstuig in het straatbeeld te laten opduiken, kan het geen kwaad om even bij die vraag stil te staan. De gevolgen kunnen anders weleens niet te overzien zijn. Altijd zijn er immers opportunisten die van andermans uit de hand gelopen meningsverschil gebruikmaken om eens lekker gek te gaan. Ook bij de goeien. Zoveel valt, niet voor het eerst, af te leiden uit The Regiment, de nieuwe serie van Legrain & Brugeas die het ontstaan van SAS uit de doeken doet.

Van de Special Air Services voor alle duidelijkheid, niet van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij, al zit daar slechts enkele jaren verschil tussen. Deze SAS – een van de eerste special force-eenheden, en daarmee volgens z’n wikipagina een voorbeeld voor andere special forces — zag het licht in het heetst van de Tweede Wereldoorlog. Letterlijk: het blijft in deze contreien behoorlijk onderbelicht, maar een goed deel van dat gewapend conflict werd buiten Europa uitgevochten. In de woestijn in Noord-Afrika bijvoorbeeld, waar de Duitse veldmaarschalk Rommel zijn troepen en, in één moeite door, zijn eigen carrière vooruit stuwde.

De Geallieerden, die in 1941 op het oude continent niet de indruk gaven snel komaf te zullen maken met het nazibewind, beten ook in Afrika in het stof. Wie wanhopig is, onderneemt wanhopige daden en de oprichting van SAS was er zo eentje. Enkele bijzondere elementen uit het roemrijke Britse leger — sommigen zouden in een andere setting als “leegloper” omschreven worden — troept samen om iets te proberen. Een eenheid op te richten die de vijand pijn gaat doen waar die het niet verwacht: achter de linies en bij voorkeur op hondsbrutale wijze.

Dat klinkt als Inglourious Basterds, maar dan zonder de soundtrack. Of de humor. Of het over the top-gehalte. Is dat erg? Niet echt, The Regiment leest vlot weg, de irritante karaktereigenschappen van sommige personages ten spijt. Het boek mist echter enkele elementen: wanneer je een hoofdstuk uit die grote verhalenbron die de Tweede Wereldoorlog licht, en je doet dat met een visueel medium als het stripverhaal, benut dan die visuele technieken ten volle. En probeer een en ander niet te veel te romantiseren.

De gasten van SAS stonden misschien aan de goede kant, dat neemt niet weg dat sommigen onder hen rotzakjes waren die in normale omstandigheden niet hadden geschitterd. Een eikel die voor de goede zaak strijdt, blijft een eikel. En ook rond zo’n figuren valt soms een boeiend verhaal te weven, maar op dat vlak laat The Regiment de lezer toch enigszins op z’n honger. Dit is meer televisiefilm dan auteurscinema, om de vergelijking met het witte doek te maken. En in zo’n geval verslapt de aandacht al heel snel.

Thomas Legrain
http://www.lelombard.com
Le Lombard / Ballon Media

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Legrain :: Latah

Met zijn nieuwe boek Latah werpt Thomas Legrain zich...

Toulhoat & Brugeas :: Ira Dei :: 2. Het deel van de duivel

>e vroegen ons bij Het goud van de Kaïds,...

Toulhoat & Brugeas :: Ira Dei: 1. Het goud van de kaïds

Met Ira Dei maken Ronan Toulhoat en Vincent Brugeas...

Toulhoat & Brugeas :: De Koning van de Ribauds 2

Het verhaal van De Koning van de Ribauds dendert...

Toulhoat & Brugeas :: Block 109: 1. De kanselarij, 2. De bunker & 3. De heksenketel

Hitler brult met gebalde vuisten op een massabijeenkomst van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in