Fabio Lai & Olivier Bocquet :: Het Gevaarlijkste Beroep ter Wereld: Ziad & Louna

Hoe je een reeks kan laten starten met twee aparte eerste delen, leren Olivier Bocquet en Fabio Lai ons in ‘Het gevaarlijkste beroep ter wereld’. Ze introduceren twee boeiende figuren, Ziad en Louna. De twee albums zijn fris en ongewoon, maar blijven nog te zeer op de oppervlakte

Hoe je een reeks kan laten starten met twee aparte eerste delen, leren Olivier Bocquet en Fabio Lai ons in Het gevaarlijkste beroep ter wereld. Ze introduceren twee boeiende figuren, Ziad en Louna. De twee albums zijn fris en ongewoon, maar blijven nog te zeer aan de oppervlakte.

Ziad en Louna zijn broer en zus. Beiden verlangen ze naar superheldenkrachten om hun eigen problemen en frustraties beter de baas te kunnen. Ze leven op een fictieve versie van de aarde waar in een ver verleden een komeet versplinterde in de buurt van de planeet, en waar elk stukje van die komeet de vinder superkrachten geeft. Het meest opvallende in deze nieuwe reeks is dat er meteen twee albums verschenen, en dat elk album het eerste deel is. Ieder album vertelt het verhaal van de broer of de zus, waarbij het ene album het andere soms kruist. Tegelijk is elk album los te lezen. Het is dan ook in grote mate een verdienste van scenarist Olivier Bocquet dat dit creatieve concept overtuigt. Jammer genoeg blijven de individuele verhalen van Ziad en Louna nog wat oppervlakkig en lijkt vooralsnog het concept belangrijker dan de personages. Hoe beide figuren zich zullen verhouden tot het bredere verhaal van de andere ‘superhelden’, zal in volgende delen wellicht meer aandacht krijgen.

Zowel het verhaal van Ziad als dat van Louna vertrekt vanuit hun eigen dromen. Jammer genoeg verlaat Bocquet al vrij snel die persoonlijke drijfveren voor een eerder doorsnee actieverhaal. De introductie van de Golden Powers, een soort awardshow voor superhelden, komt nogal uit de lucht vallen en voegt weinig toe aan het verhaal van Ziad en dat van Louna. Anderzijds worden met deze twee eerste albums heel wat interessante aanknopingspunten geïntroduceerd om het verhaal verder te laten ontwikkelen in volgende delen. Of de auteurs ervoor kiezen om nog andere figuren te introduceren met hun eigen superkrachten, of ook verder het mozaïek van figuren zich te laten uitbreiden en ontwikkelen, dat zal de toekomst uitwijzen.

Olivier Bocquet is stilaan een van de meest voorname nieuwe scenaristen in de Europese strip aan het worden. Met FRNK startte hij eerder al een sterke jeugdstrip die heel wat succes kent en recent nog nam hij de klassieke en populaire reeks Soda over, met het eerste nieuwe album sinds het overlijden van de oorspronkelijke scenarist Philippe Tome. Hij lijkt voor de toekomst een van de populairste namen te worden.

Voor Het gevaarlijkste beroep ter wereld werkt hij samen met de Italiaan Fabio Lai. Die tekende eerder al het eveneens vertaalde Zwarte Zorya, een spin-off van Het Kristallen Zwaard, de klassieke fantasy-reeks van Crisse. Zijn tekenstijl is heel sterk geëvolueerd en in deze twee albums blinkt hij uit in een moderne variant op de Dupuis-stijl, vol beweging en tegelijk met karaktervolle personages. Hij is de perfecte tekenaar voor dit project.

Met deze twee eerste albums is Het gevaarlijkste beroep ter wereld op een heel aparte manier uit de startblokken geschoten. Of de toekomst betekent dat er ook twee tweede albums zullen verschijnen, of dat de reeks zich toch anders zal ontwikkelen, zal de toekomst ons moeten leren. Fris en dynamisch, dat zijn deze albums zeker. Helaas blijft het allemaal wel erg oppervlakkig voorlopig. Met volgende delen nemen de auteurs hopelijk meer de tijd om hun personages de aandacht te geven die ze verdienen.

6.5
Fabio Lai
Olivier Bocquet

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Cossu & Bocquet :: FRNK: 1. Het Prille Begin & 2. De Vuurdoop

Een nieuwe jeugdreeks start in overdrive. FRNK biedt de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in