Enola Play EK Editie :: Dag 1 van de kwartfinales

,
De kwartfinales! De spanning begint te stijgen en daarom zoekt Spanje de rust op. Belgiƫ en Italiƫ vechten daarentegen een bikkelharde strijd uit en de verliezer moet gaan uithuilen bij de mama.

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Spanje en Zwitserland bikkelen in het rustige compartiment, terwijl de verliezer van de strijd tussen Italiƫ en Belgiƫ zal moeten gaan uithalen bij la mamma.

Zwitserland vs Spanje

Plaistow was een energiek jazztrio uit GenĆØve dat er helaas al enkele jaren het bijltje heeft bij neergelegd. Hun laatste plaat Titan uit 2015 was geĆÆnspireerd op de manen van Saturnus en opende met het nerveuze “Hyperion”. Voortdurend tegendraads weigert de drummer zich aan de tellen te houden, terwijl piano en bas onrustig om hem heen cirkelen. Geen idee of de Spaanse ploeg al knikkende knieĆ«n heeft na de tour de force van Zwitserland tegen Frankrijk eerder deze week. Anders zorgt Plaistow daar nu wel voor.

We zijn benieuwd of Spanje Zwitserland de wind uit de zeilen kan halen na hun overwinning tegen Frankrijk. Facto DelafĆ© y Las Flores Azules zijn afkomstig uit Barcelona en maken weemoedige indie in het schemergebied waar ook de triphop zijn oorsprong vond. “Mar el Poder del Mar” was een bescheiden hit in 2004 en is een mooi liefdesliedje vol distortion en charmerend engelengezang. Zo doet het qua sfeer denken aan de soundtrack van Lost In Translation en dat mag gerust als een compliment worden beschouwd.

Belgiƫ vs Italiƫ

De weg naar de finale die voor de Rode Duivels ligt, is zwaar. Loodzwaar zelfs. Portugal werd alvast vakkundig kaltgestellt, maar nu wacht met ItaliĆ« de volgende hindernis. Vandaag duiken we in het oeuvre van de fantastische Wizards Of Ooze. Struikelen is geen optie en daarom gaan we niet voor “Trippin'”, maar wel voor “Big Mama”. Italianen hebben traditioneel veel respect voor la mamma, maar we zijn eens benieuwd of ze weg weten met deze Belgische surreĆ«le variant vol tempowissels, funky blazers, warme orgels en absurdistische teksten.

Tot nu toe hebben de Italianen een zeer aanvallende ingesteldheid gehad. Dat gaat in tegen hun reputatie en tegen de verwachtingen. Zouden ze in de kleedkamers het traditionele verzetslied “Bella Ciao” zingen, terwijl ze zich ritmisch op de borst kloppen om zich op te peppen voor de strijd? Ondertussen zijn er al ontelbare versies gemaakt van dit nummer, maar we kiezen hier toch voor de traditionele opname opdat het Italiaans, dat altijd al een prachtige en poĆ«tische lading in zich heeft gedragen, het best tot uiting komt. Zelfs wanneer de Italiaanse voetbalploeg strijdend ten onder zal gaan tegen BelgiĆ«, zullen er eenzame bloemen ontluiken op hun veld van eer. “E seppellire lassĆ¹ in montagna, / sotto l’ombra di un bel fior.”

Onze verzamelde nummers vind je zoals altijd in onze Spotify-playlist.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Enola Play EK Editie :: De Finale! Engeland vs Italiƫ

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 4 van de achtste finales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 3 van de achtste finales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de achtste finales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in