Enola Play EK Editie :: Dag 4 van de achtste finales

,
Na een knotsgekke dag gisteren leveren de affiches vandaag hopelijk evenveel vuurwerk op. Oekraïense skapunkers, Duitse swaggers, The Knife en New Order maken allemaal hun opwachting.

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag krijgt u gedateerde Engelsen van een andere orde, Duitse swag, Oekraïense ska en lugubere Zweedse techno.

Engeland vs Duitsland

In het voetbalgekke Engeland zijn de nummers voor de nationale ploeg toch vaak van een ander kaliber dan in andere landen. Waar in 1990 Rocco Granata de Rode Duivels uitzwaaide met het onsterfelijke “Mundiale, pintje halen“, waren het de Mancunians van New Order die toen het lijflied van de Engelse voetbalploeg componeerden. De teksten werden mee geschreven door Keith Allen (die u misschien nog kent van “Vindaloo” op de eerste speeldag) en het resultaat heeft weinig meer vandoen met het duistere imago van New Order. Het is een fijn – hoewel ietwat gedateerd – feelgood nummer, mét een rappende voetballer erin. Wat kan je daar nu op tegen hebben?

Dat het niet kan opboksen tegen een flinke portie swag, misschien? Als de Duitsers vanavond immers nog maar half het patserbakkes opzetten van Peter Fox en Sway Clarke (samen Ricky Dietz), die in de clip van “Flex Pon You” schaamteloos uitpakken met respectievelijk een Lada en een luipaardonderbroek, zal niets hen tegenhouden om de Engelsen in een Sieben-Vier-Sieben huiswaarts te sturen. Ricky (Bernard) Dietz was overigens ook de aanvoerder van het West-Duitsland dat de Belgen in de EK-finale van 1980 op de knieën kreeg, maar dat zegt verder hélemaal niets over onze pronostiek voor het vervolg van dit toernooi – we willen de boel hier niet jinxen.

Zweden vs Oekraïne

Via allemaal bruggetjes en tussenstationnetjes komen we via Jose Gonzalez – die de vorige wedstrijd voor zijn rekening nam – bij The Knife terecht, muzikaal Zwedens meest bevreemdende en interessante elektronische exportproduct van de voorbije twintig jaar. En dat voor een land dat traditioneel gezien zijn elektronische muziek graag met een snuifje eurodance heeft. De synths in “Silent Shout” besluipen je als de koude rillingen over de rug tijdens een nagelbijter van een wedstrijd, met een bas die bonkt als de hartslag in je keel.

Oekraïne zal zich moeten oppeppen voor deze wedstrijd en evenveel energie aan de dag leggen als de skapunkers van Zhadan i Sobaky. Ze beginnen “Рок-музыкант” met een valse, ietwat bombastische start en we verwachten dat ze eerst op achterstand zullen komen. Na dik tien seconden vervelt dit nummer tot een energiebom die een lekker eind wegswingt.

Onze verzamelde nummers vind je zoals altijd in onze Spotify-playlist.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Fever Ray :: Radical Romantics

Laat de naam Fever Ray vallen en automatisch...

Fever Ray :: Kandy

Fever Ray deelt al een snoepje uit alvorens het...

Enola Play EK Editie :: De Finale! Engeland vs Italië

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 1 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in