Enola Play EK Editie :: Dag 3 van de achtste finales

,
Net bekomen van onze hartverzakking van de wedstrijd van de Rode Duivels sturen we vandaag Franse zigeuners, Kroatische designerpop en in Zwitserland verdwaalde Jamaicanen het veld op.

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag dansen we sensueel met de tepelmensen uit Kroatiƫ, worden we geplaagd door Franse muggen en brouwen we Zwitsers levenselixir in een geheim laboratorium.

Kroatiƫ vs Spanje

Nipplepeople uit KroatiĆ« hullen zich in maskers en ze geven geen interviews, waardoor ze zo mysterieus zijn als de poĆ«tische woorden van Peter Vandenbempt. Ze maken een soort dansbare balearic-balkan-electropop waarop het fijn achterover liggen is op de futon op het terras terwijl je naar je infinitypool staart. Ze zijn zo designer dat Karl Lagerfeld er even van had moeten bekomen en met “FRKA” leverden ze in 2017 een sensuele sleper die stapvoets dichter bij het doel van de tegenpartij sluipt.

Als KroatiĆ« zich ook maar een beetje weet te weren, dan wordt dit een partijtje touwtrekken. In het Engels: “Tug Of War”, en laat de aanminnige Catalaanse Joana Serrat nu toch geen liedje hebben met die titel? Americana van de betere makelij, uit een hoek van Spanje die liefst niet meer Spaans zou willen zijn; soms is voetbal simpeler dan de rest van het leven.

Frankrijk vs Zwitserland

Frankrijk blijft het ons moeilijk maken om voor hen te supporteren. We hebben de uitschakeling van drie jaar geleden immers nog steeds niet verteerd en echt wervelend hebben ze tot nu toe nog niet gespeeld. Laat vannacht “Zobi la Mouche” van Les Negresses Vertes MbappĆ© maar uit zijn slaap houden. Muzikaal zwalpt het geheel onweerstaanbaar van links naar rechts met conga’s, accordeon en flamencogitaar – alles wordt uit de kast getrokken om toch maar een confrontatie in de halve finales te ontlopen.

Lee ‘Scratch’ Perry neemt vandaag de handschoen op voor Zwitserland, waar hij al decennia woont. Hij bouwde er zelfs een studio, the Secret Laboratory, die – net als zijn originele Jamaicaanse Black Ark-studio – in 2015 in vlammen opging. Voor de hoes van zijn album From My Secret Laboratory poseerde hij mĆ©t de Zwitserse vlag als een alpijnse Zonnekoning, terwijl hij als een alchemist dubs brouwde.

Onze verzamelde nummers vind je zoals altijd in onze Spotify-playlist.

 

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Songs of freedom :: de klank van zestig jaar Jamaicaanse onafhankelijkheid

Op 6 augustus is het zestig jaar geleden dat...

In Memoriam Lee ‘Scratch’ Perry

Gisteren overleed de reggaeproducer Lee ā€˜Scratchā€™ Perry. Ondanks zijn...

Enola Play EK Editie :: De Finale! Engeland vs Italiƫ

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 1 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in