Jeff Tweedy :: For You (I’d Do Anything)

We moeten ze koesteren, de outsiders van de muziekwereld. De Daniel Johnstons, de Alexander Spences, ze doen of deden in de marge prachtige dingen. Zo ook Roky Erickson, voor wie er een tributeplaat in de maak is.

Erickson was het gedrogeerde genie dat lang geleden aan het roer van het onstabiele schip The 13th Floor Elevators stond. Onder die vlag leverde hij in de jaren ’60 op z’n minst twee klassieke platen af. Helaas begaven zijn hersenen het een beetje, niet in het minst door een karrevracht lsd die er moest passeren. Opnames en een imploderende muzikale output volgde. Vanaf de jaren ’90 werd zijn invloed meer en meer erkend, en in 2010 volgde nog een succesvolle samenwerking met Okkervil River.

Nu, twee jaar na het overlijden van Erickson in 2019, staat een coveralbum met daarop mooie en diverse namen als Mark Lanegan, Lucinda Williams en Chelsea Wolfe gepland. En ook Jeff Tweedy, frontman van Wilco, mag een nummer van Erickson naar zijn hand zetten. “For You (I’d Do Anything)” is in het origineel van Erickson een soort redneckversie van een Daniel Johnston nummer (op een goeie manier). Tweedy, die zelf wel wat ervaring heeft met mentale instabiliteit, ontdoet het nummer van zijn soms storende overproductie en maakt er een sober pareltje van.

De instrumentatie is bijna kinderlijk, heeft weinig meer nodig dan een simpele gitaar en een repetitief pianootje om te ontroeren. De hese stem van Tweedy fluistert “ Your beauty makes the sun arise/ for you/ the moon also shines/ for you” en je wordt meteen week. Het zou hier zowel over zijn geliefde als over Erickson zelf kunnen gaan. Of gewoon, over iedereen op deze aardkloot die wel eens het pad kwijtraakt, maar daarom geen minder mooie mens is. Love is the king.

May The Circle Remain Unbroken: A Tribute To Roky Erickson verschijnt op 17 juli als Record Store Day release.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Wilco

Wilco

Okkervil River :: 30 september 2018, Botanique

Met het recente In The Rainbow Rain knoopt Okkervil...

Jeff Tweedy

Okkervil River :: In The Rainbow Rain

Juicht! Okkervil River is opnieuw een echte band! Op...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in