Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de kwartfinales

,
Op dag twee van de kwartfinales van de kwartfinales spoelen we onze Belgische teleurstelling door met Engelse helden en Deense braggadocio. In ruil voor bruikbare Tsjechische en OekraĆÆense nummers hebben we een orgaan moeten verkopen op het dark web, maar het is gelukt!

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag spoelen we onze teleurstelling om BelgiĆ«’s uitschakeling door met een cocktail van Tsjechische highschoolrock, Deense braggadocio, OekraĆÆense partizanen en Engelse helden.

Tsjechiƫ vs Denemarken

De Tsjechen van Kohout PlaÅ”Ć­ Smrt beginnen met de juiste ingesteldheid aan de wedstrijd vandaag: ze blijven “Optimista”, ook al zijn ze de underdog in deze match. Geen moeilijk gedoe: dit zijn simpele akkoorden die als korte passjes de ruimte opzoeken tussen de linies die worden opgetrokken door de drums. De gitaarlijntjes zijn melodieus, het refrein is meezingbaar voor wie het begrijpt en het geheel klinkt als een charmante Tsjechische versie van Greenday.

Denemarken dan. Even rijk aan goeie voetballers als aan muzikanten. Trouwe volgers van deze website weten dat wij het land een warm hart toedragen en dan vooral het rappende minimeisje dat de grimescene vertegenwoordigt. Omdat ze het rapt met evenveel zelfvertrouwen en braggadocio als de Denen tegenwoordig voetballen, nog Ć©Ć©n keer: Lucy Love. We kiezen voor “Catacombs”, want het zou voor TsjechiĆ« misschien wel een horrormatch kunnen worden.

OekraĆÆne vs Engeland

Wie deze reeks heeft gevolgd, weet ondertussen dat wij een zwak hebben voor springerige folksongs als soundtrack bij onze voetbalwedstrijden ā€“ het moet iets te maken hebben met de energie van de blazers, denken we. En blazers, die zijn er genoeg te rapen bij “Sing, Even If You Got No Bread” van de folkband met punk-attitude Haydamaki. Hun naam refereert aan OekraĆÆense partizanen, waardoor ‘strijdvaardig’ als epitheton even gepast lijkt voor deze groep als voor de OekraĆÆense voetballers.

We zijn alweer bij de kwartfinales van dit EK aanbeland, dus het begint krap te worden. “Time For Heroes” dus, die de ploegen nu wel echt beginnen nodig te hebben. En we kiezen dit nummer ook wel omdat The Libertines de meest Britse aller lads waren, die aan het begin van deze eeuw de peper terug in het gat van de Britse muziekwereld staken na het uitdoven van de Britpop. “You know I cherish you my love”, klinkt het na al die jaren nog steeds even meezingbaar. Net zoals wij, zelfs na alle gezeik en gedoe dat erna kwam, die vroege Libertines blijven koesteren voor de kameraadschap, de onschuld en de ongedwongenheid.

Onze verzamelde nummers vind je zoals altijd in onze Spotify-playlist.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Cactus Festival 2023 :: Wankel als een dronken paalwoning

Veertig kaarsjes, daar heb je een grote adem voor...

The Libertines

Peter Doherty

Enola Play EK Editie :: De Finale! Engeland vs Italiƫ

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in