Philippe Geluck :: De Kat: 1. De negen levens van De Kat

Een nieuw album van De Kat met volgnummer 1. Een absurdistisch grapje van Geluck of een heruitgave van het eerste album?

Het zit allemaal wat ingewikkelder in elkaar. Geluck is een van die voorbeelden die grotere Sant is in het buitenland dan in eigen land. Deze geboren Brusselaar is immers wereldberoemd in Frankrijk, met zelfs uitschieters naar Spanje, Italië, Amerika en, of all places, Iran. Toegegeven in Wallonië krijgt le Chat wel voet aan de grond, maar in Vlaanderen is de verkoop nog steeds teleurstellend. Toch werden er al 10 albums uitgegeven in het Nederlands.
De grootste kritiek is de humor die soms te absurdistisch lijkt. Dit blijkt echter een geval van vertaling te zijn. Hoewel er een zekere Pythonesque smaak aan de gags van Geluck zit, merk je dat een letterlijke vertaling niet werkt.

Maar gelukkig hebben we uitgeverij Blloan in Vlaanderen. Ook nu hebben ze het plan opgevat om kwaliteit naar waarde te laten schatten en hebben de reeks vanuit een ander oogpunt bekeken. Ze zijn opnieuw begonnen met een nummering, vandaar de 1, en maken een selectie van de gags in plaats van alles klakkeloos over te nemen uit het Frans. Dat resulteert in een album dat veel meer op Nederlandstalige leest gestoeld is. Typische Franse woordspelingen worden gewoon vermeden.

Het eindproduct mag dus gezien worden en tovert van begin tot einde een lachbanaan op je gezicht. Het Geluck-principe blijft gehandhaafd. Uitgangspunt zijn de gags die uit drie plaatjes bestaan, maar dit wordt afgewisseld met cartoons waar de Kat niet altijd in hoeft voor te komen. Geluck is een meester in omgekeerde filosofieën, woordspelingen en oneliners.

Om deze eersteling van een nieuwe reeks duidelijk te profileren, stelt de Kat himself op de eerste pagina zijn schepper voor en vervolgens ook zichzelf en zijn gezin. Kwestie van nieuwe lezers op hun gemak te stellen. Wat volgt, is een wervelstorm aan grappen waardoor je het album meteen uit hebt. Gelukkig zijn dit strips die geregeld herlezen kunnen worden, wat enkel de kwaliteit benadrukt.

Het is Blloan zeker menens met de Kat. Er zijn al plannen voor 3 opvolgers en wellicht zal de nodige merchandising in Vlaanderen en Nederland ook wel de kop opsteken. Bij onze Waalse landgenoten is de Kat al op pensioen. Hij verdween exact 30 jaar (1983-2013) in de krant le Soir. Maar Geluck (le Chat) kondigde daar plechtig de stopzetting van de reeks aan. De Kat zat ook wel aan zijn plafond. Een tentoonstelling in het Jubelpark, verschillende prijzen, televisiebekendheid, animatiefilms … alles is eruit gehaald. Maar Geluck zal zijn geluk beproeven door ook hier voet aan de grond te krijgen. Intussen timmert hij in Frankrijk aan de weg als komiek en televisiefiguur die geregeld opdraaft als vast panellid in verschillende programma’s.

Deel 1 van de hernieuwde reeks is dus een aanrader voor diegenen die het universum van de Kat nog niet helemaal kennen. Voor diegenen die de Franse albums al gezien hebben, brengt het niets nieuws.

8.5
Geluck
http://www.blloan.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in