Matthias Picard :: Jim Curious – Reis naar de diepten van de oceaan

Met een curieuze mix van een prentenboek en een stripverhaal boort Bries de markt van de kinderboeken aan. Toch spreken Matthieu Picards hypnotiserende beelden ook volwassenen aan. Jim Curious is een kennismaking met een uniek talent.

Wanneer Jim zijn huisje aan de vuurtoren verlaat en getooid in een duikerspak in zee stapt, begint een wonderlijke afdaling in de onderwaterwereld. Zonder tekst slaagt Matthias Picard erin om met donkere, hypnotiserende beelden de mirakels van de zee te vatten. Bovendien combineert hij zijn donkere pagina’s met een 3D-techniek waardoor de lezer met behulp van een speciale bril nog meer deel kan worden van het avontuur van Jim Curious. Bij aankoop van het album worden twee brilletjes meegeleverd. Door een speciale druktechniek wordt elke pagina van dit boek een feest van illusie. Picard vat de wereld van de oceanen in indrukwekkende platen. Hij bouwt bovendien op een knappe manier op naar een climax. De verbeelding aan de macht. De pracht van de wereld onder water moet de mensen boven water vooral inspireren om respect te hebben voor de natuur. De duidelijke boodschap van het boek staat echter nergens de verbeeldingskracht van de auteur in de weg. Eerst en vooral is Jim Curious een prachtig kijkboek waarin het heerlijk verdwalen is.

Het succesverhaal van Jim Curious begon in 2012. Toen verscheen het bij de kleine Franse uitgeverij 2024. Sindsdien wordt het tekstloze boek steeds vaker ‘vertaald’ naar anderstalige uitgaven. Overal ter wereld valt het meteen op door de eigenzinnigheid van de tekeningen en de geslaagde toepassing van de 3D-techniek. Naast Jim Curious publiceerde Matthias Picard ook al een meer klassieke strip, Jeannine (uitgeverij L’Association). Hoewel zijn stijl duidelijk geworteld zit in de alternatieve Franse stripscene, is het werk van Matthias Picard toch toegankelijk. Bovendien lijkt Jim Curious aan te slaan bij zowel striplezers als liefhebbers van mooie prentenboeken. Met zijn neus voor mooi vormgegeven werk kan uitgeverij Bries misschien blijven inzetten op kinderen. Voor prentenboeken lijkt er al langer dan vandaag een groep van lezers (of ouders van lezers) te zijn die actief zoekt naar boeken die naast een mooi of educatief verhaal ook nog eens prachtig vormgegeven zijn.

Het uitgeven van JimCurious is alleszins een gedurfde keuze van Bries, die uiteraard niet verlegen zit om een gedurfde keuze meer of minder. Toch behoort dit boek tot het meer toegankelijke deel van hun fonds. Het gebeurt immers maar weinig dat we een strip kunnen aanraden aan liefhebbers van het alternatieve én aan diegene die een toegankelijk verhaal wensen. Jim Curious kan zeker beide plezieren. Deze strip is alleszins een vernieuwende ervaring. We verwelkomen Matthias Picard en hopen dat ook ander werk binnenkort vertaald zal worden.

8
Matthias Picard
http://www.matthiaspicard.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Matthias Picard :: Jim Curious – Reis door de jungle

De Antwerpse stripuitgeverij Bries heeft er een handje van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in