PUKKELPOP 2010 :: The Tallest Man On Earth, vrijdag 20 augustus, Chateau

Bij valavond mag The Tallest Man On Earth de concurrentie aangaan met The Prodigy op het hoofdpodium. Dat lijkt een strijd van David tegen Goliath maar net zoals in het Bijbelverhaal is het niet de underdog die op zijn kloten krijgt, wel integendeel.

Leuk om te zien hoe na onze lovende recensie van ’s mans laatste langspeler The Wild Hunt de Chateau tot in de nok — hoewel de hoge banken dit jaar weg zijn — volgelopen is. Of u hebt gewoon een goede smaak, dat kan natuurlijk ook. Wie de muziek van Kristian Matsson kent, weet wat hij mag verwachten: overgave, intensiteit en dijken van songs. En wie veel geeft, krijgt ook veel terug. De Zweed is merkbaar onder de indruk van de opkomst: “ik ben nochtans geen firestarter”, mompelt hij tussen de bedankingen door, de blik op het stemapparaat gericht.

Trouw aan de plaat opent het gelijknamige “The Wild Hunt” deze set, die zo enthousiast onthaald wordt dat Matsson het publiek al lichtjes moet intomen om de sfeer van het nummer intact te houden. Want hoe rauw en krachtig de songs soms over de Zweedse stembanden rollen als Contador over de Pyreneeën, soms is een stilte wel op zijn plaats. Wanneer “Thousand Ways” wordt ingezet bijvoorbeeld: ” Oh, I have lived for ages I’m a thousand turns of tides / I’m a thousand wakes of springtime and thousand infant cries”. Hou ons tegen of we citeren het volledige nummer.

Maar ook het oudere werk wordt niet geschuwd: “Where Do My Bluebirds Fly” en het massaal meegezongen “The Gardener” wekt iedere keer weer een gevoel van schaamte op – dat we The Tallest Man On Earth niet vroeger ontdekten. Het ene herkenningsapplaus na het andere vliegt door de Chateau maar ook voor de muzikale ontdekkingsreiziger die Pukkelpop steevast aantrekt, is dit concert ongetwijfeld een hoogtepunt. Matsson werkt hard en is niet te beroerd om in het zweten te delen terwijl hij succesvol een groeiend leger fans rekruteert.

De viriele speelstijl van TTMOE zorgt er voor dat hij regelmatig moet bijstemmen en tijdens “You’re Going Back” breekt onvermijdelijk een snaar. Matsson lost het op door op vijf snaren verder te spelen: “als Seasick Steve het op twee snaren kan”, moet hij gedacht hebben. Het ‘hitje’ “King Of Spain” en een nieuw nummer, waarbij de Zweed voor het eerst gaat zitten, zetten de kroon op het werk. The Tallest Man On Earth cruiset als een viking in een Volvo door het muzieklandschap en gaat ondertussen zo hard dat we niet graag zijn flitsboetes zouden betalen.

http://www.thetallestmanonearth.com
http://www.thetallestmanonearth.com
Dead Oceans

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

27 september 2023Bozar, Brussel

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

16 september 2023De Roma, Borgerhout

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

The Tallest Man On Earth :: 30 oktober 2012, AB

Met nasale stem en gitaar als enige attributen...

Sneak preview: The Tallest Man On Earth

Een week voor de officiële release van het derde...

The Tallest Man On Earth :: Sometimes The Blues Is Just A Passing Bird

Er is de laatste tijd heel wat inkt gevloeid...

The Tallest Man On Earth :: 20 november 2010, Botanique

The Tallest Man On Earth stond hier al een...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in