Jeunesse de France :: Laurent et Sylvain s’éclatent (Lindingre)

Satirische tijdschriften vormen in Frankrijk een geheel aparte markt. Ook de stripwereld heeft er met Fluide Glacial sinds jaar en dag een populaire editie. Het blad bood aan verschillende grote humoristen (o.a. Goossens, Larcenet, Tronchet) een eerste publicatiemedium en ook vandaag nog gaan ze actief op zoek naar nieuw lachtalent.

Yann Lindingre is zo één van die jonge wolven die de laatste jaren bij Fluide Glacial opgang hebben gemaakt en nu in een eerste album zijn kunsten mag vertonen. Deze naam herbergt immers ook een uitgeverij die regelmatig verhalen uit het tijdschrift bundelt. Fluide wordt niet vertaald en ook hun albums worden nauwelijks opgepikt door Nederlandstalige uitgeverijen. Het is natuurlijk geen geheim dat Franse humorstrips nauwelijks aanslaan in het buitenland, denken we maar aan de onverschillige ontvangst van Titeuf. Aan de andere kant debuteren in Fluide vaak auteurs die later een grote naam worden in binnen- en buitenland. Naast het recente voorbeeld van Manu Larcenet deden mensen als Tronchet of Binet het hem al voor.

Jeunesse de France draait rond Sylvain en Laurent Léhon, twee notoire leeghangers die van de ene heropvoedingscursus naar een ander oriënteringsseminarie gesleurd worden. Ze hebben lak aan de verwachtingen van hun ouders en het zoeken naar werk wordt nooit een prioriteit voor beide heren. Jeunesse de France biedt een bijzonder zwartgallig beeld van de Franse voorsteden : nihilisme, onverschilligheid en geweld behoren tot de alledaagse agenda van elke bewoner. De humor van Lindingre wil dan ook bijten en tot nadenken stemmen. Als humorist staat de auteur wel nog in zijn kinderschoenen. Vooral zijn levenloze tekenstijl schrikt af en maakt het moeilijk om de kortverhalen te doorworstelen.

Inhoudelijk heeft Jeunesse de France nochtans heel wat te bieden. Waar een album als Nick Naffer van Larcenet ook het leven in stedelijk Frankrijk beschrijft, overgoten met een fikse dosis absurde humor van het lichtere soort, houdt Lindingre ten allen tijde de gaspedaal hard ingedrukt. Sympathie voor Sylvain en Laurent wordt nagenoeg onmogelijk door hun extreme en volgehouden negativisme. Bij momenten verworden ze tot een parodie op de zielige MTV-iconen Beavis & Butthead. Gezien de complexe en relevante boodschap van de auteur, is dit een jammere zaak.

Momenteel werkt Lindingre aan verschillende projecten voor Fluide Glacial. Zo publiceert hij elke maand een bijdrage van Chez Francisque samen met Larcenet en verschijnen er ook frequent soloverhalen. Wellicht kan hij deze aangrijpen om zijn stijl verder te verfijnen en zo de sterke ideeën die hij in zijn strips aanbrengt, beter tot hun recht te laten komen.

http://www.fluideglacial.tm.fr/
http://www.fluideglacial.tm.fr/

recent

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Wil

Als een van de weinige Vlaamse oorlogsfilms, maakt Wil een...

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in