Doctor Carnacki 1 :: De uil en de pussycat (Vande Wiele & Nieuwenhuis)

Onze kennismaking met het werk van Maarten Vande Wiele zullen we niet gauw vergeten. Vervuld van de typische angsten bij een nakend doktersbezoek, viel in de wachtkamer meteen een leuk foldertje op dat jongeren opriep zich tegen hepatitis te laten inenten. De illustraties waren van de hand van Vande Wiele, die zopas samen met schrijver Stefan Nieuwenhuis het eerste deel van Doctor Carnacki publiceerde.

Maarten Vande Wiele heeft een zwak voor het recente verleden. Dat merken we meteen al aan zijn tekenstijl, die de abstracte zwierigheid van Hanco Kolk (Meccano) vermengt met een grote dosis retro-glamour. Liefhebbers van small press-strips kennen Vande Wiele natuurlijk al van zijn eerdere werken zoals Glamourissimo (2000) of Strip Noir (2005). Doctor Carnacki is een parapsychologe uit de jaren zestig die samen met haar sprekende kat Barabas allerlei vreemde mysteries moet oplossen. De auteurs brengen dit gegeven met zoveel tongue in cheek op het papier, dat we niet anders konden dan geregeld te glimlachen bij deze pastiche. Uitgeverij Bries heeft het verhaal gepresenteerd in het mooie comicformaat waarin ook de boekjes van Floor De Goede verschijnen. Vande Wiele heeft zich duidelijk kunnen uitleven en valt op door zijn uitgewerkte en professionele stijl. Dat hij ook voor illustratiewerk veel gevraagd wordt, mag dan ook niet verbazen.

Alice Carnacki wordt aan het begin van het verhaal opgeroepen door ene John Tassoc om zijn kasteel van een vreemde verschijning te ontdoen. In een van de kamers horen de bewoners geregeld een vreemd en luid lawaai dat zo oorverdovend wordt dat ondertussen iedereen het kasteel al ontvlucht is. Carnacki moet de oorzaak snel vinden, want binnen twee weken trekt Tassocs verloofde bij hem in. Carnacki en Barabas gaan op onderzoek uit, waarbij de snedige dialogen tussen beide hoofdpersonages het verhaal dragen.

Dit eerste deel introduceert hooguit de personages en schetst de sfeer. Na 32 pagina’s heb je dan ook een wat onbevredigd gevoel bij De uil en de pussycat. De aanzet van scenarist Stefan Nieuwenhuis is veelbelovend en biedt een verhaal dat perfect aansluit bij de tekenstijl van Vande Wiele. Het mag duidelijk zijn dat dit album het eerste hoofdstuk vormt van wat een langere beeldroman zal worden. Op zich valt dit album echter wat licht uit: personages, dialogen en plot zitten goed in elkaar en lezen vlot weg, maar ontstijgen vooralsnog niet de middelmaat. We kijken dus uit naar de volgende delen die Doctor Carnacki hopelijk wat aan het vrijblijvende kunnen onttrekken. De auteurs houden het tempo er in elk geval goed in, want het tweede deel komt er in juni al aan.

http://www.dollywood.be
http://www.dollywood.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in