Concerttips mei 2023

, , ,
Ze zijn er weer! Enola's concerttips gidsen u deze maand wederom feilloos door het ondoordringbare bos van het clubcircuit. Het is een stikdrukke concertmaand, dus excuses te over om dat communiefeest van die rotverwende puberneef te skippen. Die snotaap heeft toch al alles.

Vooraleer de zomerfestivals het enkele maanden van het clubcircuit overnemen, gooien de vaderlandse concertzalen traditiegetrouw hun sterkste troeven op tafel. Mei en juni zijn daarom steevast dé concertmaanden bij uitstek. En omdat wij ook geloven in tradities, vonden we het hoog tijd om de concerttips ook weer van stal te halen. Enola gidst u wederom door de jungle van concertland, ver weg van platgetreden paden, twijfelachtige keuzes (AF, SABATON!!) richting goede smaak en uitstekende street cred.

O. :: 4 mei, Trix Antwerpen

Ze zijn met twee, spelen sax en drum, zitten op het ultrahippe Speedy Wunderground-label en wisten ons op Eurosonic flink van onze sokken te blazen. Het jazzy danceduo O. zou de komende jaren wel eens kunnen uitgroeien tot een kleine sensatie in de new wave of British jazz die de laatste tijd hoge toppen scheert. En u kan ze op 4 mei voor maar 5 euro in het Trix café bekijken. Tip van het huis!

https://www.trixonline.be/nl/programma/o/3229/

Johannes Is Zijn Naam :: 3 mei, De Monk, Brussel / 5 mei, VIERNULVIER, Gent / 10 mei, Het Depot, Leuven / 11 mei, Cafe Cafe, Hasselt

Podiumbeest Johannes Verschaeve van wijlen The Van Jets ziet er in de clips van zijn soloproject uit als een schlagerzanger die ontsnapt is uit een instelling. In die gedaante zingt hij smartlappen van het elektronische kantje. Het zal niet meer rocken als vroeger, maar het zal op zijn minst interessant zijn.

https://busker.be/artists/johannes-is-zijn-naam/

Boris + Pupil Slicer :: 10 mei, Trix, Antwerpen

De Japanse dronepioniers van Boris hoeven we u niet meer voor te stellen. Genoemd naar een Melvins-nummer, al dertig jaar in het vak en nog steeds goed voor enkele albums per jaar, blijven Atsuo, Takeshi en Wata onvermoeid verder timmeren aan hun eigen pad in de alternatieve rockgeschiedenis. Op plaat nog steeds boeiend, live nog steeds indrukwekkend. Maar zit thuis maar niet te lang aan tafel, want met het Britse Pupil Slicer kan u zichzelf al eens goed op voorhand laten marineren in een saus van uitzinnige mathcore en brute sludge. Want waarom maar een halve avond slaag krijgen als het een hele avond kan?

https://www.trixonline.be/nl/programma/boris/3224/

Oddisee :: 11 mei, Trix, Antwerpen

Jazzy en funky hiphop, met zelfbewuste lyrics, geschreven door een gewone man zonder kapsones – dat is op zijn minst verfrissend te noemen. Ondertussen is de veelbelovende jonge rapper van tien jaar geleden al een veteraan in de underground geworden, die eind vorig jaar zijn tiende solo-album afleverde. Bakken ervaring en metier dus om samen met zijn liveband Good Company een fijn feestje te brouwen.

https://www.trixonline.be/nl/programma/oddisee-good-compny/2964/ 

Jon Amor :: 11 mei, CC De Steiger, Menen

Voor wie van blues- en rootsmuziek houdt, lijkt in mei eindelijk de lente aangebroken. Dus haal uw dansschoenen van de zolder, want Jon Amor is terug in het land. Met het Jon Amor Trio (Jerry Soffe op basgitaar en Tom Gilkes op drums) heeft de Engelsman een nieuw rockend elan gevonden, een dat bijna naadloos aansluit bij The Hoax uit de jaren 1990 en de Jon Amor Blues Group, waarmee hij 10 jaar geleden onze contreien onveilig maakte. Het is dus high time voor een vernieuwde kennismaking met de solide bluesriffs die Amor moeiteloos uit zijn mouw schudt. En dat kan op 11 mei in CC De Steiger in Menen.

https://www.ccdesteiger.be/nl/programma/on-the-road/jon-amor-trio-uk.html

Eddie Chacon :: 16 mei, AB, Brussel

De dagen mogen dit seizoen dan wel aan het lengen zijn, maar de miezer werpt haar grijze sluier nog steeds tussen ons en de zon. Perfecte omstandigheden voor de sfeervolle schemering waarin Eddie Chacons muziek het best tot zijn recht komt. De man komt zijn comeback bevestigen met zijn fantastische tweede album “Sundown” onder de arm. Livebeelden van de man op YouTube doen ons geen frivole danspasjes verwachten, maar coolness zal er bij bakken uit de poriën afgescheiden worden. Verwacht u aan een avond vol zwoele mijmeringen over vergankelijkheid en weet dat uiteindelijk de ochtendzon op iedereen zal neerschijnen.

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/eddie-chacon-presents-sundown/a105J000008G8EIQA0

Guy Davis :: 16 mei, Missy Sippy, Gent

Is het écht al van 2018 geleden dat Guy Davis nog eens langs de Missy Sippy in Gent passeerde? De absolute top in akoestische rootsmuziek komt deze maand terug, en is dus niet te missen. De Amerikaan is ondertussen een prille zeventiger, maar nog altijd weet hij zijn toehoorders te ontroeren met zijn zeemzoete stem en zijn vertellingen over het leven zoals het is. Allemaal overgoten met een mengeling van melancholie en mededogen.

Guy Davis, zoon van burgerrechtenactivisten en acteurs Ossie Davis en Ruby Dee, kreeg de liefde voor de rootsmuziek met de paplepel mee, samen met een zesde zintuig voor onrecht. Al jaren probeert hij dat met zijn songs en activisme recht te zetten. Een entertainer eerste klas!

https://www.eventbrite.be/e/guy-davis-missy-sippy-tickets-592290816777

Max Romeo :: 17 mei, De Roma, Antwerpen

78 jaar is Max Romeo ondertussen. Bij wijze van aanvullend pensioen gaat deze absolute legende van de rootsreggae niet in het parlement zetelen, maar trekt hij nog een laatste keer de hort op, waarbij ook De Roma wordt aangedaan. The Prodigy dankt de helft van hun populariteit aan een sample uit ‘s mans “Chase The Devil”, maar het origineel is beter. Tel daar nog klassiekers bij als “War Ina Babylon”,  en – het bewijs dat alle legendes ook jong zijn geweest – “Wet Dreams”, en de sterren staan goed voor een afscheid in majeur.

https://www.deroma.be/nl/agenda/max-romeo-with-xana-and-azizzi-romeo-lutan-fyah-droop-lion/11697/

Dishwasher_ :: 21 mei, Amor, Antwerpen

Moppen over een vaatwasserband die optreedt in het restaurant naast de Roma zouden misplaatst zijn. Kies daarom voor een lang programma, geef u over aan deze zwierige jazz-band met electrotoetsen uit de school van STUFF en ECHT! en ontdek zelf waarom die debuutplaat van dit gezelschap zo fijn is.

https://www.deroma.be/nl/agenda/dishwasher/11704/

Omar Souleyman :: 27 mei, De Roma, Antwerpen

Vraag het aan elke dj: trouwfeesten zijn vaak ondankbaar en moeilijk. Niet voor Omar Souleyman. Met meer dan 500 albums op zijn teller en een verleden als zanger op huwelijken speelt dit wereldwijde fenomeen-met-eeuwige-zonnebril moeiteloos alle zalen plat. Wij voorzien een stomende avond vol handgeklap, gesjeesde elektronica en lichaamsdelen die door het dansen van de dabke alle kanten op wiebelen.

https://www.deroma.be/nl/agenda/omar-souleyman/11722/ 

Blues Peer :: 28 tot 30 mei, Peer

Het oudste bluesfestival in België kreeg vorig jaar een doorstart na het faillissement van de oorspronkelijke vzw. Een grote verandering die ze doorvoerden, was een verschuiving op de muziekkalender: vond het festival oorspronkelijk plaats in het derde weekend van juli, dan houden ze nu al voor de tweede keer op rij halt tijdens het pinksterweekend.

Ook dit jaar worden tradities in ere gehouden, met op vrijdag een gratis en Belgisch getinte festivaldag (met Sloper en Noordkaap zal het er stevig aan toe gaan), maar voor de échte blues is het wachten tot het weekend.

Een andere verandering sinds het faillissement is dat er nu ook twee podia zijn. Het wordt dus wat heen en weer lopen, maar namen zoals Meskerem Mees, Erja Lyttinen, Robert Cray en Walter Trout verdienen dit zeker. En na al dat bluesgeweld wordt er op zaterdag afgesloten met Belgische rockgeschiedenis, want Triggerfinger komt nog eens de Peerse weide onveilig maken.

Zondag? Rustig starten met het G-Roots Gospelkoor, om dan volle gas te geven. Met Brian Templeton, Eric Steckel en Robert Jon & The Wreck wordt de blues/rock/soul-kaart getrokken, maar daarna doen we het wat rustiger aan, want Luka Bloom en Ben L’Oncle Soul komen respectievelijk onze harten en onze dansbenen beroeren. Afsluiter van het feestelijk weekend worden The Waterboys.

https://www.bluespeer.be/

Gilla Band + Model/Actriz :: 29 mei, Botanique, Brussel

Nukkig, tegendraads, cynisch, tikje opvliegend? Ga eens kijken naar Gilla Band! Het viertal uit Dublin grossiert al drie platen lang in uitstekende gitaarnoise met gortdroge, nihilistische teksten, en bewees vorig jaar met Most Normal dat er nog geen greintje sleet op die formule zit. Maar kom gerust ook wat vroeger, want voorprogramma Model/Actriz is een band die je de komende jaren in het oog moet houden: deze vier heren uit de New Yorkse queer underground brachten met Dogsbody van de meest agressieve, hitsige maar ook dansbare noisepunk in jààren uit. Hun liveshow is naar het schijnt ook … euh, de moeite. Wij kunnen niet wachten om al die onwennige blikken aan de bar te zien tijdens de pauze.

https://botanique.be/nl/concert/gilla-band-modelactriz-2023

Wednesday :: 31 mei, Botanique, Brussel

“De indie-rockband die alles in huis heeft om de sensatie van 2023 te worden”, zegt Botanique zelf over de komst van Wednesday, en geloof de Kruidtuinders maar op hun woord. De groep uit Asheville, North-Carolina komt op 31 mei zijn kruising tussen shoegaze en alt-country voorstellen in de Witloof Bar. Afgaande op de reputatie die de band kreeg op de rug van het recente album Rat Saw God zal het meteen de laatste keer zijn om Wednesday in zo’n beperkte setting te kunnen meemaken. Niet te missen dus, ook al omdat 31 mei een woensdag is: wedden dat het dan al iets meer mag zijn voor Wednesday?

https://botanique.be/nl/concert/wednesday-2023

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Gent Jazz 2023 :: Jazz of niet, spannend is het wel

Gent is een stad met vele gezichten. Terwijl sommigen...

Dishwasher

 

Guy Davis : Kokomo Kidd

Het lijkt ondertussen een eeuwigheid sinds Robert Johnson, Son...

Boris :: Noise

Heeft Boris zijn meest toegankelijke plaat in zijn bestaan...

Blues Peer 2012 :: Een dagje graven in het verleden

Er valt weinig te klagen: tijdens de festivalzomer is...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in