Arcade Fire :: The Lightning I, II

Dit is hem. Dit is de single van De Bevrijding, en hoe die alweer tegen de volgende crisis aan botst.

‘Tiens, zou die mens fan zijn van Bruce Springsteen?’ Het is een vraag die half-grappend in ons opkomt bij de eerste akkoorden van “The Lightning I”. Yup, dit is de Win Butler van Neon Bible. En dan komen er wat ABBA-toetsen bij: Régine mag ook weer meedoen. De rest ook. Samen zagen ze vanuit hun studio in El Paso, Texas, vluchtelingen aan de half-afgewerkte Trumpmuur onthaald worden met zwepen en honden, en het hart brak. En hij zag het optimisme in de ogen dat hen naar daar had geleid. Nog maar eens een “Born To Run”-gitaarslag en dan de eerste keer dat refrein: “We can make it if you don’t quit on me / I won’t quit on you / Don’t quit on me”. Het is moeilijk om er geen beelden van 1500 kilometer oostelijker bij te denken. Chassagne mag nog een keer de Agneta en Anni-Frid in zich bovenhalen, en dan gaat de versnelling in. Tijd voor “II”.

Rücksichtslos jakkert Arcade Fire, meer nog dan we van hen al gewoon zijn. “We wilden zo snel spelen dat we buiten adem zouden aankomen, in het besef dat je niet alles kunt winnen. Een anthem voor de vierde plek.” En zo was het natuurlijk, de afgelopen twee jaar: hopen op iets, weten dat het weer niet komt, en als het kwam dan had je ’t natuurlijk net wel te pakken. Gelukkig is er nu een nieuwe Arcade Fire. Wij moeten denken aan die Britse DJ die destijds als eerste “Intervention” mocht draaien, en uitkreet: “If this doesn’t get you man, I feel for you.” Zo is het ook nu  precies.

“The Lightning I, II” kondigt nieuw album WE voor 6 mei aan, en dat is goed. We zullen nog veel wij nodig hebben.

Sony
Beeld:
Nick De Baerdemaeker

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijstje 2022 van Matthieu Van Steenkiste

Raar jaar. Toen het begon, zaten we nog binnen,...

Arcade Fire

Ondanks De Verhalen, ondanks de knagende twijfels, was het...

Arcade Fire :: WE

Peter Gabriel. Father John Misty. De moeder van Win...

Arcade Fire :: Generation A

Quizvraag: wie wil u straks, als het concertleven eindelijk...

Arcade fire

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in