WERCHTER 2012: M83 :: Zaterdag 30 juni, Pyramid Marquee

Shoegaze voor gevorderden, was het ooit, maar na de nachtelijke koortsdroom die Before The Dawn Heals Us was, schoof Antony Gonzalez meer en meer op richting jaren tachtig. Op Werchter schipperde hij met zijn M83 tussen die twee uitersten.

Dat levert een erg schizofrene, maar enthousiast onthaalde set op. Hoewel M83 afgelopen herfst met Hurry Up, We’re Dreaming een véél te langdradig album uitbracht, katapulteert het gezelschap vandaag de Marquee moeiteloos de ruimte in met epische synthrock.

Na wat Frans bewegingstheater op “Intro”, wordt met “Teen Angst” meteen stevig uitgepakt. “How fast we run”, prevelt Gonzalez, terwijl rond hem een drummer, toetsenist en gitarist een storm opwekken. M83 houdt van elektronica: als was hij Jean-Michel Jarre stapelt Gonzalez synthlijn op synthlijn, en meer eighties dan in “Reunion” wordt dat niet. Jonge toehoorders die dat decennium waarschijnlijk niet eens meer hebben meegemaakt slikken het gretig, en niet voor het laatst verandert de plankenvloer in een trampoline.

Nochtans is het geen evidente set die M83 speelt. Meezingbaar materiaal als “Graveyard Girl” of “Kim & Jessie” wordt op stal gelaten, ten voordele van waziger werk van de recente dubbelaar Hurry Up, I’m Dreaming of de Daft Punkcover “Fall”. Al moet het wel gezegd dat de nieuwe nummers op het podium heel wat overtuigender klinken dan op plaat.

En natuurlijk heeft dat gecontesteerde album één troef die op de voorgangers ontbrak: een hit. Een welgemikt “Midnight City” zorgt voor zo’n uitzinnige reacties dat nog voor het nummer voorbij is een ongelovig “thank you” volgt. En dan moest de saxsolo nog komen, die zo uitbundig wordt onthaald dat zelfs Clarence Clemons zaliger er van zou hebben opgekeken.

Ook een uitgebeend “We Own The Sky”, dat het van een diep contrast moet hebben, laat zich als hoogtepunt in een algemeen sterke set opmerken. De overdaad van Hurry Up, We’re Dreaming is bij deze vergeven, Gonzalez. Maar gebaldheid lijkt het codewoord waarmee M83 gediend is. Een trip naar outer space wordt nu eenmaal dodelijk saai, na verloop van tijd. Als de band daarmee rekening houdt, dan kan dit de start zijn van een ferm hoofdstuk in de carrière van het Franse gezelschap.

http://www.iloveM83.com
Pias
Naive
Beeld:
archief www.wannabes.be

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

27 september 2023Bozar, Brussel

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

16 september 2023De Roma, Borgerhout

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

PUKKELPOP 2023: Smeltende tenten in sonisch cinemascope

Wat is dit; Best Kept Secret? Yup, net als...

Kelly Lee Owens :: Kelly Lee Owens

Pop of techno: waar Kelly Lee Owens met haar...

M83 :: Junk

De grens tussen fantastisch en waardeloos is bij M83...

[PIAS]Nites schotelt eerste namen voor

Belgische trots in de platendistributie PIAS wordt dertig, en...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in