De Aantekeningen van Darwin (Ocana & Runberg)

2009 was het jaar van Charles Darwin. Een jaartje later speelt hij de hoofdrol in een nieuwe stripreeks. Darwin als detective voor vreemde verschijningen, dat daar nooit eerder iemand opkwam?

In Yorkshire worden in 1860 verschillende gruwelijke moorden gepleegd. De geheime diensten hebben redenen om aan te nemen dat het gaat om een onbekend wezen. Dit dier zou eerder al in onderzoeksmateriaal van Charles Darwin voorgekomen zijn. Daarom wordt een beroep gedaan op sir Darwin om ter plaatse op onderzoek uit te gaan. Hij moet opboksen tegen het bijgeloof van de streekbewoners en de onrust van de werknemers van het bedrijf waar de moorden op een werf plaatsvonden.

Charles Darwin als held tegen wil en dank, het blijft een verwarrende combinatie. Het introduceren van een historisch personage in een fictieve context levert zelden leesbare resultaten op. De Aantekeningen van Darwin is in dat opzicht alvast geslaagd, aangezien de auteurs er wel in slagen om het verhaal spannend te maken zonder de figuur al te zeer uit te hollen tot een heldhaftige detective. Daarvoor besteedt scenarist Sylvain Runberg (o.a. Hammerfall en Orbital) te veel aandacht aan ’s mans donkere kanten. Voorlopig blijft de horror ook beperkt tot het tonen van de verscheurde slachtoffers van het beest. Al te gratuite sensatiezucht blijft ons dus bespaard.

Runberg kan voor het tekenwerk rekenen op een ondertussen al vaste partner van hem, de Spanjaard Eduardo Ocaña. Ze werkten eerder al aan een aantal albums uit de reeks Kookaburra Universe (deze delen alleen in het Frans verkrijgbaar). Het zijn vooral de sfeervolle kleuren van Tariq Bellaoui die de tekeningen uit dit album naar een hoger niveau tillen. Het zorgt voor een drukkende sfeer die de gruwel van de gebeurtenissen alleen maar meer aan de ribben doet kleven. De realistische tekeningen blijven steken in een schetsmatige fase en ontbreken zo de nodige details die een spanningsverhaal als dit nodig heeft om te overtuigen. Nochtans heeft Ocaña de afgelopen jaren al heel wat albums getekend, zoals het vermelde Kookaburra Universe of Messiah Complex (scenario van Alex de Campi). Het gebrek aan details kan dan ook moeilijk toegeschreven worden aan beginnersfoutjes.

Al met al is Het oog van de Kelten een geslaagd eerste deel voor deze nieuwe reeks geworden. Een goede dosering van spanning, karaktertypering en wat horror maken de belofte voor de volgende delen alvast groot. Binnen het wat middelmatige oeuvre van Runberg is De Aantekeningen van Darwin alvast een positieve uitschieter.

Ocana

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Heroveringen 1 :: De horde van de levenden (Miville-Deschenes & Runberg)

Het indrukwekkende tekenwerk in Heroveringen zal velen verleiden. Gelukkig...

De aantekeningen van Darwin 2 :: Een beest sterft (Ocana & Runberg)

Deel 1 van deze strip werd op gemengde reacties...

Hostile 1 :: Impact (Henrichon & Runberg)

Politieke en economische intriges in 2107, dat is het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in