Guide De La Survie En Entreprise (Larcenet)

Terug naar de roots, zo kan je het nieuwste album van Manu Larcenet omschrijven. Hij keert met zijn nieuwste album terug naar de uitgeverij die hem zijn eerste kansen gaf. In onvervalste Larcenetstijl haalt hij dit keer de zakenwereld keihard onderuit.

In de zeven verhalen die het album Guide De La Survie En Entreprise vormen, speelt telkens ene Congo Bob de verteller. Hij bezorgt de lezer goede raad en tips om te kunnen overleven in een firma of bedrijf. Het contrast tussen de klassieke avonturier Congo Bob, een figuur in de lijn van Larcenets eigen Bill Baroud, en de vertelsels over bureauklerken en secretaresses , kan moeilijk groter zijn. En net die tegenstellingen maken al sinds zoveel jaren het handelsmerk uit van Manu Larcenets humoristische werk. De rol van de aandeelhouders, het verschijnsel sex op het werk, sterfgevallen tijdens de dagtaak, het zijn allemaal thema’s die Larcenet behandelt. Op een subtiele manier steekt hij zo de draak met het leven in een bedrijf, maar anderzijds biedt het hem ook enige ruimte voor indirecte maatschappijkritiek. Waar Larcenet in zijn beginjaren eerder uitblonk in de pure parodie zonder meer, beheerst hij nu een veel subtielere variant van humor. Ook ’s mans teksten worden steeds beter met dialogen die bijna letterlijk vlam vatten.

Ook tekentechnisch heeft Larcenet de laatste jaren een evolutie doorgemaakt. Zo werd zijn stijl gevarieerder en trekt hij af en toe ruimte uit voor een meer realistische, expressieve passage. In dit boek zien we de auteur op een dergelijke manier van stijl veranderen wanneer Congo Bob aan het woord komt. Het geeft aan zijn strips meer mogelijkheden en nuances. De laatste jaren is Manu Larcenet volledig doorgebroken en met een vertaling van zijn grootste succes De Dagelijkse Worsteling (Oog & Blik) lijkt nu ook ons taalgebied beetje bij beetje te vallen voor deze groeiende auteur. Hij weet een gigantische productie van zo’n vijf albums per jaar schijnbaar moeiteloos te combineren met een grote diversiteit in stijlen en thema’s. Zo staan er voor dit jaar nog de volgende boeken op het programma: een nieuw autobiografisch boek in eigen beheer en een bundeling van getekende faxconversaties zoals Larcenet die met Jean-Yves Ferri (scenarist van Le Retour à La Terre) heeft gevoerd de afgelopen jaren. We kunnen dan ook niet anders dan besluiten dat we de laatste creatieve vondst van deze man nog lang niet gezien hebben, godzijdank.

Larcenet
http://larcenet.mania.free.fr/
http://larcenet.mania.free.fr/

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Groepstherapie 1: De dansende ster (Manu Larcenet)

Manu Larcenet trapt een nieuwe reeks af. Zopas verscheen...

Blast 2 :: De openbaring van Sint-Jacky (Larcenet)

Manu Larcenet blijft ons verbazen. Blast ontwikkelt zich tot...

Blast 1 (Larcenet)

Manu Larcenet kiest voor een andere aanpak. Na het...

Donjon Parade 4 :: Bloemetjes, bijtjes en kleutertjes (Larcenet, Sfar & Trondheim)

Al vier delen lang verblijden de auteurs van Donjon...

Donjon Parade 3 :: De dag van de pad (Larcenet, Sfar & Trondheim)

Het multiversum van Donjon breidt verder uit. Met drie...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in