Donjon Parade 3 :: De dag van de pad (Larcenet, Sfar & Trondheim)

Het multiversum van Donjon breidt verder uit. Met drie supersterren van het Franse beeldverhaal aan het roer, kan het met Donjon Parade haast niet fout lopen. Wij lazen voor u alvast het derde deel, De dag van de pad.

{image}Op een dag verschijnt aan de poorten van de Donjon een handelaar die veel geld over heeft voor de levende lampen in de Donjon. Herbert ruikt een goed zaakje en gaat akkoord. Even later blijkt echter dat de Donjon belegerd wordt door een massa vliegende padden. Hun aanraking veroorzaakt zware brandwonden en ze lijken wel aangetrokken door de Donjon. Ze overspoelen de toren en maken het gebouw helemaal onleefbaar. Herbert, Marvin en de andere bewoners moeten vluchten en een oplossing vinden. Herberts uitstekende zaakje lijkt hen allemaal zuur te zijn opgebroken.

Dit derde deel van Donjon Parade is opnieuw een doldwaas fantasy-verhaal zoals alleen Joann Sfar en Lewis Trondheim die kunnen bedenken. In de Parade-reeks vertellen ze de meest humoristische verhalen die zich in de tijd situeren tussen de eerste twee delen van de hoofdreeks, Donjon Zenit. Waar die reeks vooral avontuurlijk is, zit Parade werkelijk vol met dwaze grappen en situaties. De aanwezigheid van Manu Larcenet is daar natuurlijk niet vreemd aan.

De komische timing van Larcenet mag ondertussen gerust legendarisch genoemd worden. In de vele humorstrips die hij voor Fluide Glacial maakte, kon hij die vaardigheid al uitgebreid in de vingers krijgen. Voor Donjon Parade maakt hij er zich voor een vriendendienst als deze nog goed van af. De nuance die hij in strips als De Dagelijkse Worsteling in een verhaal stopt, ontbreekt nu wel, maar dat hoort ook zo in pure slapstick. Na het vijfde deel heeft Larcenet er overigens de brui aan gegeven, dus wij hebben nog twee vertalingen te goed. Een opvolger aan de tekentafel lijkt nog niet gekozen te zijn.

In het Nederlands zijn de Donjon-reeksen onderhevig aan een zeer gespreid uitgavenbeleid. Na een pauze van verschillende maanden verschijnen nu tegelijk twee nieuwe delen. Naast De dag van de pad ligt ook Zenit 5, Thuiskomst onder tromgeroffel, in de winkels. Het is jammer dat er niet meer regelmaat in de publicatie kan gestopt worden; dat zou de voortdurende zichtbaarheid van de reeks zeker verhogen. Ondanks die kanttekening blijft Donjon zeker en vast een topstrip waarvan elk deel meer dan de moeite waard blijft. Zowel Larcenet, Sfar als Trondheim werken hier weer op een hoog niveau en hun gezamenlijke inspanningen hebben ons alvast een half uur leuke ontspanning gegeven.

http://www.bibou.org/donjon/
http://www.bibou.org/donjon/

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Groepstherapie 1: De dansende ster (Manu Larcenet)

Manu Larcenet trapt een nieuwe reeks af. Zopas verscheen...

De ongelooflijke avonturen van Kobijn :: 9. De deeltjesversneller (Lewis Trondheim)

Ligt het aan de halfslachtige pensionering van Lewis Trondheim...

Koning Snotneus :: 4. Adalbert redt zich wel (Trondheim en Parme)

Sylvester blijft er toch in slagen om de Trondheimcollectie...

Blast 2 :: De openbaring van Sint-Jacky (Larcenet)

Manu Larcenet blijft ons verbazen. Blast ontwikkelt zich tot...

Blast 1 (Larcenet)

Manu Larcenet kiest voor een andere aanpak. Na het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in