Maarten Vande Wiele & Edith Wharton :: Bungalow 5

Maarten Vande Wiele bewerkte een boek van Edith Wharton tot een fascinerend stripverhaal in stemmig zwart-wit.

Als er een hedendaagse stripmaker een eigenzinnig oeuvre bij elkaar aan het tekenen is in ons taalgebied, dan Maarten Vande Wiele. Zijn nieuwste is een bewerking van The Age of Innocence van Edith Wharton, door de tekenaar zorgvuldig omgevormd tot het sfeervolle Bungalow 5.

Wie een nieuwe Vande Wiele begint te lezen, kan gerust alle parate kennis over de tekenaar overboord gooien. Heb je pakweg Zeep achter de kiezen, dan lijkt Bungalow 5 uit een heel ander universum te komen. Vande Wiele neemt de lezer mee naar het LA van de jaren 1950, de zonovergoten wereld, waarin alles een magische, kleurrijke glans heeft. Alleen, de auteur doet dat in hoekig zwartwit, dat nauwelijks meer met de setting kon contrasteren. Zelfs de doorsnee film noir straalt meer glans uit dan Bungalow 5. En dat is nu net de grote troef van dit album. De eigenzinnige invalshoek maakt van het album een fascinerend kleinood. Er zijn paginagrote tekeningen bij die doen denken aan Joost Swarte, maar net zo goed lijkt Vande Wiele soms een kinderlijke invalshoek op te zoeken.

Dat is echter slechts een indruk: Bungalow 5 brengt het verhaal van een driehoeksverhouding. Daarbij is het als lezer zaak je hoofd erbij te houden: wie niet over de juiste wie-hoort-bij-wie-hersenkronkel beschikt, loopt algauw verloren in een dergelijk verhaal. Maar niet getreurd: zelfs wanneer je als lezer op dat vlak het spoor bijster raakt, kan Bungalow 5 een beklijvende indruk nalaten. Het verhaal situeert zich namelijk in een tijd en een plaats waar alles wat niet binnen het geijkte kader valt, met argusogen bekeken wordt om vervolgens meedogenloos veroordeeld te worden. Met hoofdpersonages die bekend zijn van het witte doek en persmuskieten, zoals dat in die dagen zo heerlijk heette, die weinig tot niks om andermans privéleven geven, wordt een en ander vanzelf spannend.

De oorspronkelijke setting van het ruim een eeuw geleden verschenen boek mag dan helemaal verplaatst zijn, Vande Wiele maakt een knappe adaptatie die geen afbreuk doet aan het werk van Wharton. Bungalow 5 is vooral een nieuwe, fascinerende stap in het oeuvre van een auteur die voor weinig of niets lijkt terug te deinzen.

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Maarten Vande Wiele :: Zeep 1

Ha, de jaren 1980. Tijd waarin yuppiemannetjes complexloos hun...

Vande Wiele :: Monsieur Bermutier

Maarten Vande Wiele is een stripauteur die graag literaire...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in