Zwangere Guy

“Wie kan zeggen dat hij hier twee keer op twee weken kan staan?” Zwangere Guy dus. Twee weken nadat hij met Stikstof Trix plat speelde, mocht hij eindelijk die lang uitgestelde soloshow afwerken. Dat ging zo:

Eigenlijk is een maandag geen dag om Zwangere Guy te zien. Zwangere Guy ademt weekend, feesten, energie met de G-U-Y. Op maandag blazen we uit van de eerste nieuwe werkdag. Op maandag willen we in de zetel hangen, desnoods – als het écht moet – voor de televisie. Maar deze maandag is er Zwangere Guy, en dus staan we in Trix. Het blijkt een uitstekende dag voor een portie hiphop, die begint met de rapper die als een duiveltje uit een doosje het podium komt opgestuiterd. Meteen laat Gorik van Oudheusden horen waarom hij de Belgische hiphop zo vlot naar zijn hand kon zetten. Het is dat mitrailleur-stukje in “Brussels State Of Mind”, vroeg in de set, dat virtuoos met de spierballen rollen is. “En toch heb ik de scherpste pen”, besluit hij; dat van de scherpste tong had hij net alvast even – ahum – scherpgesteld.

Dat razendsnel ratelen, dat goochelen met woorden, het is één deel van de verklaring waarom ZG drie jaar geleden zo genre-overstijgend ontplofte. De rest is het verhaal waarmee de rapper langzamerhand het voetlicht opzocht: een hard en verwaarloosd opgroeien, zelfredzaamheid, de finale wederopstanding dankzij de hiphop. Hij lost het vanavond mondjesmaat, met al vroeg in de set de dubbelslag “Beter Leven”/”Gorik Pt. 1”. Het zijn rauwe nummers, waarin die jeugd en alle gevoelens daaromtrent onverbloemd worden uitgespuwd, over niet meer dan een kale beat en pianolijn. Je ziet hoe elk woord wel bij iemand in het publiek doel treft; als het geen herkenning is, dan wel inleving.  “Grijze zone” wordt nadien helemaal uitgekleed tot kale essentie: “ma vie c’est comme une chienne, maar zal ze altijd buitenlaten / Want een mens dat niet vrij rondloopt leeft benauwd of telt zijn dagen”.

Want zo zwaar het verleden dat van Oudheusden met zich meezeult, zo hard feest hij het ook met plezier van zich af. Nu we dat uit ons systeem hebben, trekt hij de pret op gang. Dollen met een fan in een rolstoel – hij mag de rest van het concert van op het podium zien – wordt speels afgesloten met “Motherfucker? Ah shit, ik had beloofd mijn fans niet meer uit te schelden.” Het een-tweetje “Waarom”/”Daarom” nadien, sleurt de muziek vervolgens bruter terrein op. Aankondiging: “Guy, waarom hebt ge zo’n dwaze naam? Ik dacht dat het toch niet zou lukken. En nu sta ik hier.”

Nu staat hij hier, en is de vraag “Wie is Guy?” al lang overbodig. De song met die titel, drijvend op spookachtige synths, is verbale spielerei, het signaal voor het publiek om los te komen. De moshpit springt, de moshpit kolkt; als muziek niet fysiek is, bestaat ze niet. “Ik hoop dat ge een goeie mutuel hebt”, grijnst van Oudheusden. De sloop van Trix begint.

“Probleem” is ophitsende gangstarap, Brussels-style; braggadocio, postcode pride, hevige beats. En het kan nog heviger. “Guttergang” heeft echo’s van TC Matic, maar vooral van Death Grips: beats die vallen als betonblokken, ongebreidelde agressie. En een glasheldere anti-racistische boodschap, dat ook. Hoe gevaarlijk van Oudheusden er in het juiste licht kan uitzien, des te harder klopt het hart op de juiste plek. Zo hard, dat hij het in de bissen nog eens herneemt – “ik kan dat, ik bepaal dat” – samen met publieksfavoriet “R.A.F. (Rien à foutre)”. Het publiek mag ondertussen loosgaan in circle pits en wall of deaths, zolang er maar niet wordt stilgestaan. Desnoods smijt je er een ninetiespastiche op de beat van Wes’ “Alane” tussen en noem je dat “Zwangere Guy is zo high”; een weekend kun je gemakkelijk met één dag verlengen, zeker als je van Oudheusden heet – hij bepaalt dat.

En daarmee is de vraag “Wie is Guy?” nu wel afdoende beantwoord. Dat hij een maand gestopt is met drinken, bekende van Oudheusden ergens halverwege. “Ik ben erg verslavingsgevoelig, maar ik wil er maar één overhouden: dit, zoveel mogelijk rappen”. Afgaand op de seismische activiteiten aan de Noordersingel op een doordeweekse maandagavond zal hem dat nog wel even lukken.

Universal
Top Notch
Beeld:
Jan Van den Bulck
Stikstof

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

27 september 2023Bozar, Brussel

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

16 september 2023De Roma, Borgerhout

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Rock Werchter 2023 :: Een blije kleuter in een nieuwe speeltuin

Ligt het aan ons? Is Werchter het een beetje...

Eindejaarslijstje 2022 van Philippe Nuyts

Globaal gezien wint elk jaar tegenwoordig een lelijkheidsprijs. De...

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

Crammerock :: 2 en 3 september 2022

Dat het een hete zomer was, mijnheer. En om...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in