Eindejaarslijstje 2022 van Philippe Nuyts

Globaal gezien wint elk jaar tegenwoordig een lelijkheidsprijs. De kunst zit ’m er dan ook meer dan ooit in de schoonheid in kleine dingen te vinden. Die kleine momentjes in je leven die kunnen leiden tot grote persoonlijke beslissingen en/of daden, zodat je los van elk globaal jaaroverzicht kunt zeggen: het was een mooi jaar. En welja, het was een mooi jaar, vooral in de tweede jaarhelft. Met een prachtige soundtrack op de juiste momenten. Een soundtrack die van metal tot pop alle genres overstijgt. Omdat het kan.

 1. S10 :: Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Me Denkt
  2022 zal voor S10 en voor velen met haar het jaar blijven waarin ze meedeed aan het Eurovisiesongfestival. In het Nederlands dan nog wel, met het prachtnummer “De Diepte”. Maar 2022 zal voor wie haar al langer kende en niet in hokjes denkt het jaar zijn waarin ze samen met Froukje en Eefje De Visser de troon van de Nederlandstalige pop opblonk. Weemoed met nu eens een zwaar gemoed, dan weer een bedachtzame uitgelatenheid. Nu eens een popmelodie om van te smelten, dan weer een weerhaakje om je aan te snijden. Popperfectie in onze taal. Double win.
 2. Brutus :: Unison Life
  “We hebben superveel emoties in deze nummers gestoken”, vertelde Brutus in het interview dat enola met de band had. En dat laat zich horen. Unison Life is een parel van rauwe schoonheid die meedogenloos het muzikale hart van de band én dat van u doorboort. Deze band wordt alleen maar groter én beter. Ook 2023 wordt van hen.
 3. Zeal + Ardor :: Zeal + Ardor
  Wat begon als een gimmick, blues en Afrikaanse traditionals gemixt met black metal, is ondertussen uitgegroeid tot een van de spannendste, rijkste, gewoonweg beste acts in de brede metalwereld. De Zwitser Manuel Gagneux perfectioneert z’n sound op deze derde plaat, en vooral ook live. Op Graspop blies Zeal + Ardor het publiek en zowat de hele affiche naar huis. Weergaloos.
 4. Taylor Swift :: Midnights
  Voor de slechte verstaander bevestigde Swift dat er voortaan nog maar één Queen of Pop is, en dat is zij. Midnights combineert op een griezelig perfecte manier al haar fases en gedaantes in één. En bovenal is Midnights een viering van imperfectie. Dat is vloeken in de kerk van de popmuziek, maar net daardoor staat Swift er met kop, schouders en bakken talent boven.
 5. Arctic Monkeys :: The Car
  Op The Car landde Arctic Monkeys met zijn koerswijziging van Tranquility Base + Casino weer op aarde. Alex Turner laat de Richard Hawley in zich los met pareltjes van lyrics en sierlijke strijkerspartijen liggen lepeltje met sexy grooves. Geen plaat voor de festivalweides, maar voor het comfortabelste pluche in de mooiste zalen.
 6. Marble Sounds :: Marble Sounds
  Stiekem, of net niet, de gewoonweg mooiste plaat van het jaar. Pieter Van Dessel stript z’n marmer tot de essentie en laat als een van de knapste klankentappers van de lage landen z’n piano’s en strijkers strelen en troosten. Waar de kracht van vriendschap ophoudt, begint de kracht van muziek. Een mooiere vriend dan Marble Sounds is niet denkbaar.
 7. Arno :: Opex
  Een afscheid valt niet in lijstjes te vatten, maar een dubbel eresaluut aan le plus beau is wel op z’n plaats in dit 2022. Het afscheid in de AB was m’n pakkendste concertmoment van het jaar, Opex het mooist mogelijke afscheidsgeschenk dat Arno zichzelf en al wie hem én hijzelf liefheeft kon schenken. Arno, bonsoir.
 8. The Smile :: A Light For Attracting Attention
  Radiohead is dood, leve Radiohead? Wat doet het deugd Thom Yorke zich nog eens gewoonweg te zien én horen amuseren met songs uit het hart, meer dan zomaar uit het hoofd op z’n soloplaten. Dit is wat er gebeurt wanneer de druk en verwachtingen wegvallen, en goeie songs en ontregelde schoonheid gewoon weer een doel op zich worden. Dit debuut rijdt Pablo Honey alvast niet bepaald zacht de vangrail in. Maar we zullen vooral zwijgen, verwachtingen en al, weet u wel.
 9. Ghost :: IMPERA
  Al jaren wordt er geschreeuwd om nieuwe namen die de headliners op de metalfestivals van vandaag en morgen kunnen worden. Geen énkele naam solliciteert zo nadrukkelijk naar de metaltroon als Ghost. Met vijfde plaat IMPERA worden ze er zonder meer op gehesen. Ze voegen aan metal bovendien zo’n ongeëvenaarde catchiness toe dat metalpuristen aller landen zich luidop afvragen of dit überhaupt nog metal is. Overbodige vraag. Dit is van een onwaarschijnlijke aanstekelijkheid en dé festivalheadliner voor 2023. Metal of niet. Who cares.
 10. Indigo Sparke :: Hysteria
  Misschien wel de meest onontgonnen parel van afgelopen jaar. Van een rauwe eerlijkheid die haar gelijke niet kent. Sharon Van Etten en Phoebe Bridgers knikken met de mondhoeken naar beneden instemmend mee, Aaron Dessner haalde als producer z’n trukendoos van The National en Taylor Swift boven terwijl Sparke haar tot moes gestampte hart uitsmeerde over veertien aangrijpende songs, onder andere over haar liefdesbreuk met Adrienne Lenker van Big Thief. Misschien al úw ontdekking van 2023.

2022 was een warempel weergaloos muziekjaar. In een jaar met een mindere druivenoogst was dit de top 10 geweest:

11. Slipknot :: The End So Far
12.
Stromae :: Multitudes
13.
Suede :: Autofiction
14.
Boudewijn de Groot :: Windveren
15. The Afghan Whigs :: How Do You Burn
16.
Stikstof :: Moeras
17. Blof :: Polaroid
18. Rammstein :: Zeit
19.
Wiegedood :: There’s Always Blood At The End Of The Road
20. Arch Enemy :: Deceivers

2022 was warempel een weergaloos muziekjaar. In een jaar met een mindere druivenoogst waren dit de nummers 11 tot en met 20 geweest:

21. Behemoth :: Opvs Contra Natvram
22. Sharon Van Etten: We’ve Been Going About This All Wrong
23. Placebo :: Never Let Me Go
24.
Florence + The Machine :: Dance Fever
25. Beyoncé :: Renaissance
26. Frank Boeijen :: Subliem Gebaar
27. Kendrick Lamar :: Mr. Morale & The Big Steppers
28. Intergalactic Lovers :: Liquid Love
29. Selah Sue :: Persona
30.
De Mens :: Broers 

En in elk muziekjaar fungeren bijgewoonde concerten als het juiste glas wijn bij het platenmenu zoals hierboven. Zorgden bijgevolg voor een perfecte afdronk:

Arno, 21/2, AB
Tool, 13/5, Sportpaleis
Zeal & Ardor, Deftones, Amenra, 15-18/6, Graspop
S10, 6/10, Trix
Evergrey, 21/10, Biebob
Nightwish, 20/11, Lotto Arena

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Rock Werchter 2023 :: Een blije kleuter in een nieuwe speeltuin

Ligt het aan ons? Is Werchter het een beetje...

Live /s Live 2023 :: Dire Straits in strandzand

Eerst Zeebrugge, nu Antwerpen. Zou Live /s Live bij...

Suede

Arctic Monkeys + The Hives + The Mysterines

In het kader van voorbereidend onderzoek voor Werchter trok...

Albums van het jaar 2022

The Smile :: A Light for Attracting...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in