The Human Voice

De Belgische verdeler Cin茅art brengt op 18 mei The Human Voice op VOD via de kanalen Proximus Pickx, Cinemabijjethuis.be en Dalton-Zed Vanuit je Zetel.

Nieuw werk van de Madrileense cineast Pedro Almod贸var (al tekent die heden ten dage als enkel Almod贸var) is nog altijd iets om reikhalzend naar uit te kijken. De Spanjaard mag dan niet langer de barokke beeldenstormer zijn uit titels als Matador, 脕tame! of Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios, maar ook zijn latere oeuvre bevat nog steeds grootse cinema. Op de Berlinale was Almod贸var terug met deze dertig minuten durende kortfilm, gebaseerd op de theatermonoloog La Voix Humaine van Jean Cocteau uit 1930.

Die tekst diende al eerder als inspiratiebron voor een verfilming: Roberto Rossellini en Anna Magnani brachten het werk van Cocteau in 1948 op intens cinematografische wijze tot leven als onderdeel van de episodefilm L鈥橝more. Die versie was heel claustrofobisch: een kamer, een telefoon en een actrice. Pedro Almod贸var neemt meer vrijheid en breekt het stuk open voor niet alleen een aantal bewerkingen van de tekst, maar ook van de ruimtelijke situering. Tilda Swinton is nu de vrouw die in een laatste telefoongesprek haar stukgelopen relatie verwerkt, maar The Human Voice zet ditmaal bewust het artifici毛le concept van de monoloog in de verf. Het huis en de kamer waarin Swinton ronddwaalt bevinden zich in een lege loods en regelmatig stapt de actrice uit de filmische wereld om het geheel te overschouwen. Die ingreep zorgt ervoor dat we minder betrokken zijn bij het drama, maar wel meer kunnen reflecteren op hoe dat drama in het filmische medium verwerkt wordt. Kleur, beweging en compositie, zijn immers even belangrijk als de eigenlijke tekst en de emoties. Almod贸var die altijd gespeeld heeft met de regels van het melodrama, kijkt nu naar de bouwstenen van zijn eigen melo鈥檚 (en knipoogt er ook naar 鈥 鈥榯hat鈥檚 the law of desire鈥 zegt Swinton , verwijzend naar La Ley del Deseo). De regisseur wordt geholpen door het ijzersterke spel van zijn vertolkster en weet mede daarmee uit deze deconstruvistische benadering van de originele monoloog een bijzonder sterke filmische symfonie te distilleren die afwisselend fascinerend, speels en aangrijpend is.

8
Met:
Tilda Swinton, August铆n Almod贸var, Miguel Almod贸var
Regie:
Pedro Almod贸var
Duur:
30
2020
Spanje

verwant

Strange Way Of Life (Extra帽a forma da vida)

De films van Pedro Almod贸var zijn zelden onder 茅茅n...

Madres Paralelas

Wie dacht dat het introspectieve Dolor Y Gloria (2019)...

Dolor Y Gloria

Na zijn uitdagende, thrashy films in de jaren '80...

Los Amantes Pasajeros

Verandering van spijs doet eten, moet Pedro Almod贸var gedacht...

La Piel que Habito

Het gebeurt niet vaak, maar het wordt steeds duidelijker dat...

aanraders

Madeleine Collins

Regisseur Antoine Barraud is geen grote naam in het...

Belfast

Naar eigen zeggen had Kenneth Branagh al jaren plannen...

Blaze

Hoewel hij vooral bekendheid geniet als een acteur...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in