God Is An Astronaut, 4 september, 013 Tilburg

Volgens enkele Zuidelijke Nederlanders was “Tilbörg” op vrijdagavond niet de place to be voor een tientje wiet maar wel voor de postrock van het Ierse God Is An Astronaut. De hersenen waren dan niet verdoofd, het trommelvlies wel na een korte maar verre reis in het ijle.

Het Utrechtse Atlantis — “Etlentis” zo te horen — was de aperitief voor een bijna volgelopen Kleine Zaal. De mix van repetitieve industriële beats en gitaartokkels steeg de meesten niet naar het hoofd maar wel de vraag: “waar blijft nou die drummer tussen die gitarist en twee Mac-mannen op het podium?”. Na een set vijfentwintig minuten was ook het drietal verdronken in een muzikaal dilemma tussen postrock en ambient. En wij zijn er nog steeds niet uit.

Het enthousiaste applaus tijdens de spacey intro en het daaropvolgende “sshtt!”-gefluister waren symbolisch voor de gemoedelijke atmosfeer in het popcentrum. Tijdens openers “The End Of The Beginning”, “Shadows” en vooral “Tempus Horizon” werd de gloed van zonne-uitbarstingen gevoeld, zo ook de onaardse trillingen van de PA in de oren. “Fragile” stuurde menig postrocker op zijn Frank De Winnes samen met een geprojecteerde Laika de ruimte in, vredig op gitarist Torsten Kinsella’s ijle esoterische gezangen. De setlist werd — met de twee Dunk!-passages in Zottegem in het achterhoofd — duidelijk door elkaar geschud, met een tikkeltje meer aandacht voor het titelloze album. De nieuwere nummers “Shadows”, “Echoes” en “Zodiac” waren alvast minder boeiende etappes dan de pakkende melodie in pakweg “Far From Refuge”.

Of het nu de projectie van ontploffingen, bommenwerpers of een woeste zon bij “Sunrise In Aries” en zwarte predikanten “Radau” was, alles leek perfect synchroon met de muziek. Geluidstechnisch zat ook alles als een minutieus voorbereide ruimtereis in elkaar, één fout zou fataal geweest zijn voor een enthousiast publiek.

Over het postrockgenre kan je blijven zeuren. De ene valt in slaap bij de voorspelbare opbouw, de andere beweert dat de huidige bands tien jaar te laat zijn. Maar ook God Is An Astronaut ging die avond koppig door met zijn begeesterende melodieën, soms poppy, soms vredig, soms beestig zoals Mogwai. Het apocalyptische “Route 666” was het beste voorbeeld van hun agressief kunnen, langs gitaaruitbarstingen en sterk drumwerk van Lloyd Lanney uitmondend in een krakende feedbacknoise van de Kinsella’s instrumentarium.

Na een reis van amper een uur en een kwartier, zonder kleppers als “Fire Flies And Empty Skies” en “All Is Violent, All Is Bright”, kwamen we veilig met beide voetjes terug op de grond. En waarom geen lancering van op bijvoorbeeld Dour volgende zomer? Die stek verdienen deze Ierse astronauten nu zeker.

http://www.superadmusic.com/god
http://www.superadmusic.com/god
Beeld:
archief

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

27 september 2023Bozar, Brussel

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

16 september 2023De Roma, Borgerhout

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

De staylist van (ml)

Emoties volgen van het ritme van de dag, en...

Dunk!festival op één naam na compleet

Dunk!festival heeft zijn huiswerk bijna klaar. Met Emma Ruth...

Rock Herk pakt uit met karrevracht nieuwe namen

Nu zondag 25 mei start Rock Herk met de...

Dunk! Festival viert 10de verjaardag met kleppers

Postrock liefhebbers zijn tussen 18 en 20 april opnieuw...

God Is An Astronaut + Agents in Panama

Vk* (Brussel), 3 november 2011 Enkele laatste zweetdruppels die op het...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in