Yvon Roy is een nieuwe naam voor Vlaamse striplezers. Deze Canadees maakte met Kleine Overwinningen nog maar een tweede album, maar meteen een opvallende graphic novel. Het verhaal over een vader en zijn autistische zoon maakt momenteel een internationale rondgang.
Met Kleine Overwinningen zet ook uitgeverij Daedalus de eerste stapjes in de graphic novel. Tot nu toe specialiseerde de uitgever zich vooral in fantasy en in historische reeksen. Kleine Overwinningen is meteen een album dat sterk opgemerkt werd door de pers, vooral door de specifieke thematiek van de strip. Zo vertelt Yvon Roy een persoonlijk verhaal over zijn ervaringen met zijn zoon. Wanneer deze de diagnose autisme krijgt, zet Marc (de gefictionaliseerde versie van auteur Roy zelf) meteen zichzelf aan het werk. Hij moet en zal zich niet neerleggen bij de verwachtingen van zijn omgeving. Hij weigert de diagnose van zijn zoon als onontkoombaar te beschouwen en gaat zelf aan de slag met oefeningen en heel veel geduld. Beetje bij beetje slaagt hij erin om zijn autistische zoon toch sociale vaardigheden mee te geven. Hij geeft zelf aan dat hij met Kleine Overwinningen geenszins een soort handleiding over het omgaan met autisme heeft willen schrijven. Het gaat enkel om zijn persoonlijke ervaringen, zodat hij in het beste geval lezers in dezelfde situatie kan aanmoedigen om vooral ook zelf te blijven investeren in hun kind en te zoeken naar een manier om als familie te blijven functioneren.
Yvon Roy is een Canadees stripmaker voor wie Kleine Overwinningen de eerste strip is op eigen scenario bij een Franse uitgeverij. Net als bij ons, ontving hij ook in Frankrijk al veel lof voor deze strip. Zijn eenvoudige, heldere tekeningen vallen niet op door grafische stoerdoenerij. Hij investeert in subtiele details in zijn personages. De relaties tussen de karakters dragen immers het hele verhaal, waardoor zijn tekenstijl bijzonder gepast is voor dit verhaal.
Kleine Overwinningen overstijgt ook het smalle genre van de didactische stripverhalen. Het is een menselijk en ontroerend verhaal dat ook mensen die nog nooit te maken hebben gehad met autisme kan raken. Nergens hangt Roy de betweter uit die zijn “succesverhaal” wil verspreiden onder de lezers. Telkens opnieuw benadrukt hij dat wat in zijn geval gewerkt heeft, daarom niet hetzelfde zal doen bij anderen. Een persoonlijke aanpak, zowel voor het kind als voor de ouder(s), is net zo belangrijk.
Met Kleine Overwinningen heeft Daedalus een frisse keuze gemaakt om zijn fonds uit te breiden en te diversifiëren. We zijn alleszins heel benieuwd naar de volgende graphic novels die ze willen uitbrengen. Hoewel de uitgeverij toch vooral succes kent met zijn klassieke reeksen in fantasy en geschiedenis, is het fijn dat ze toch nog een sprong weg van de begane paden durven maken. Kleine Overwinningen is een album in een klein formaat, voor een groots verhaal.