Van Barneveld :: De schat van Salami

Het vrolijke absurdisme van Rob Van Barneveld werkt aanstekelijk. De Schat van Salami is zijn eerste lange verhaal en tegelijk een vrije bewerking van Schateiland van Robert Louis Stevenson. Wij waren alleszins blij verrast.

Met zijn korte strips onder de noemer Rood Gras charmeerde Rob Van Barneveld ons al eerder. Bij uitgeverijen Bries en Syndikaat bracht hij telkens één bundel uit van Rood Gras. Zijn zachte humor is opvallend en vaker wel dan niet ontbreken de echte pointes in zijn strips. Hij blinkt eerder uit in gedachtegangen die hij letterlijk aan het papier toevertrouwt. Met De Schat van Salami brengt hij nu voor het eerst een lang verhaal uit. Hij publiceerde dit verhaal eerst in delen via internet en bundelde alles nu tot één album. Het gaat bovendien om een bewerking van Schateiland van Robert Louis Stevenson. Dit alles samen zorgde ervoor dat wij alleszins bijzonder geprikkeld waren om dit album te lezen.

In de gekende surrealistische stijl introduceert Van Barneveld het hoofdpersonage Pim, een gewone Nederlandse jongen die een nieuwe kamergenoot zoekt en plots een piratenkapitein als geïnteresseerde kamergenoot krijgt. Wanneer die piraat onverwacht overlijdt in de badkuip van Pim, ontspint zich een wervelwind van absurde gebeurtenissen. Zo komt Pim terecht in een verknipte versie van Schateiland, waarin zijn typische gevoel voor humor erg goed tot zijn recht komt. De Schat van Salami is alleszins het ontdekken meer dan waard, zowel voor jonge als wat oudere lezers.

De tekenstijl van Rob Van Barneveld blijft wellicht niet meteen eenieders meug. Eenvoudige, wat kinderlijke poppetjes verdoezelen dat zijn strips sterk in elkaar zitten en dat hij in zijn opbouw een groot verhalend talent laat blijken. De eenvoudige tekeningen zullen lezers afschrikken, maar bij enola.be willen we wel een lans breken voor dit album. We hopen dat potentiële lezers hun aanvankelijke vooroordelen even aan de kant kunnen zetten. Ze zullen een album kunnen lezen dat zeker de moeite waard is en meteen één van de origineelste Nederlandse stemmen in het stripverhaal aan het werk kunnen zien.

Met de stevige productiviteit die Van Barneveld in de afgelopen jaren kenmerkte, kunnen we de komende tijd nog wel wat strips van zijn hand verwachten. In eerste instantie blijft hij zijn werk online publiceren, aangezien zijn lezerspubliek nog onvoldoende groot is om van nieuwe albums een gewoonte te maken. Daarom geven we hiernaast zeker nog de link naar Van Barnevelds website mee. Daar valt meer dan genoeg materiaal te lezen om te kunnen nagaan of De Schat van Salami de aankoop waard is. Wij zijn alleszins overtuigd.

Van Barneveld
http://www.roodgras.nl

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in