ONGEHOORD

Ongehoord laat Trix trillen

Met sets en optredens van Karakals, KRANKk, Mycelia, Youniss en Robi Dhondt belooft ONGEHOORD een dansbaar feestje te worden waar stilstaan vrijwel uitgesloten is, zeker als het aan een technologisch hoogstandje ligt dat tonen omzet in trillingen en een deel van de dansvloer transformeert in een trilvloer. De organisatie trekt alle registers open en tovert kunstinstallaties, zintuigenregisseurs en een aroma-booth tevoorschijn.

Trilvloeren, aroma-watte en zintuigen-hoe? Ja, wij waren ook een beetje in de war. De organisatoren van ONGEHOORD besloten ‘eens iets anders te doen’. Ze staken de hoofden bijeen, wisten vrijwel meteen dat ze wilden inzetten op inclusie en kwamen er zo achter dat ze allemaal wel iemand kenden die doof of slechthorend was. Aanschouw de geboorte van ONGEHOORD, een belevings- en muziekfestival dat inzet op toegankelijkheid en ons belooft dat we muziek ook kunnen zien, ruiken, voelen en proeven.

Om die totaalbeleving mogelijk te maken, schakelde de organisatie twee bekende namen uit het theatercircuit in als zintuigenregisseurs. Dahlia Pessemiers-Benamar en Valéry Warnotte werkten samen met de artiesten en koppelden geuren, kleuren en smaken aan de muziek. Wie aan welke geuren, smaken en kleuren gekoppeld werd, wil de organisatie niet lossen. Dat moeten we zelf maar komen ontdekken.

Colette Van den Bossche, creatief verantwoordelijke, stelt ons in ieder geval gerust voor overdaad: “We gaan echt wel zien dat er niet te veel geuren na elkaar komen. We hebben aan elke artiest twee geuren toegewezen aan de hand van de emoties die de set opwekt. Die analyse is gemaakt door Dahlia en Valéry, zij hebben op basis van de setlist een coherente analyse gemaakt en daarvoor ook samen gezeten met de artiesten. Dat is echt wel belangrijk: je wilt geen foute keuzes maken hierin en het publiek bombarderen met aroma’s van dennenappels, honing, munt,… Het optreden valt of staat met coherentie tussen alle zintuigen.”

Aan de line-up zal het in ieder geval niet liggen. Het lijkt in eerste instantie een allegaartje, maar ook daar is over nagedacht: “We hebben er bewust voor gekozen om voldoende variatie te hebben in de ritmes, tonen en emoties. Zo creëren we telkens een andere sfeer en vermijden we, bij gebrek aan een beter woord, eentonigheid.”

Die eentonigheid zal in ieder geval niet terug te vinden zijn bij de mannen van KRANKk ligt. Ze hebben ons in het verleden al eens van onze sokken geblazen, we zijn benieuwd of dat ook op die trilvloer zal lukken. De tamtam klinkt dat ze nieuwe nummers gaan brengen én dat het Antwerpse trio van plan is om ons volledig onder te dompelen in hun interpretatie van garage-grime met bazige beats.

De rest van de line-up doet trouwens niet onder. Youniss Ahamad, vroeger ook wel bekend als Corrupted, zette de boel al eens op stelten op Pukkelpop en in de AB, maar heeft in de lockdown ook aan bezinning gedaan en zijn stijl gevonden: een introspectieve electrosound met trillende beats van drum-‘n-bass, r&b en techno. Daarnaast is Robi Dhondt er een om naar uit te kijken voor liefhebbers van afro-house van de bovenste plank. Bovendien heeft hij ervaring met trilvloeren, hij bouwde in 2019 zelfs mee aan een exemplaar omdat hij zijn dove ouders en vrienden mee wilden laten genieten van de muziek die hij maakt. Mycelia zorgt voor de nodige deephouse dopamine. Dat ze niet de minste is, bewees de Antwerpse vorig jaar al. Na het winnen van de gelijknamige wedstrijd, mocht ze de Vaag-stage openen op Vaag Outdoor. Nog meer vrouwelijk dansbaar geweld wordt beloofd door Karakals. Haar enthousiasme heeft soms wat weg van een hyperkinetische Jack Russel, maar we gaan niet liegen: het is wel aanstekelijk.

Tickets zijn verkrijgbaar via TRIX en op de website van ONGEHOORD.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in