Enola Play EK Editie :: Dag 12. Over tanden en glamour

,
Vandaag slechts twee wedstrijden en we switchen moeiteloos tussen kroatische indie, tsjechische techno en engelse glamrock.

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag Kroatische indie, Tsjechische techno, Schotse dromers en Engelse glamrock.

Kroatië vs Schotland

De eer van Kroatië wordt hoog gehouden door de indierockers van Gretta uit Zagreb. Zij maken indie-poprock zoals we die graag hebben in de zomer: fris en (fonetisch) meezingbaar. Het nummer is energiek, de gitaren scheuren charmant korzelig en de zang neigt soms een tikkeltje naar drama, maar het is geen schwalbe. Luka Modric kijkt in de spiegel en prevelt ‘Kažem sebi, stisni zube I gledaj naprijed‘ (‘ik zeg tegen mezelf, bijt op je tanden en kijk vooruit’).

“Mathematisch kan het nog”. Wie ouder dan vijftien is, herinnert zich nog het treurige zinnetje waaraan we ons optrokken, kutmatch na kutmatch na kutmatch. Tot het niet meer kon. Voor de Schotten, boven of onder de vijftien, is het dit jaar van dat. Als ze er in slagen met die Kroaten de vloer aan te vegen, komt die volgende ronde misschien nog goed. Anders is het vanaf september weer hopen op dat volgende toernooi. Soit, zoals gouwgenoten Glasvegas dat zongen: “Dream Dream Dreaming”.

Tsjechië vs Engeland

Tsjechië staat moment eerst in deze groep. Beide ploegen bepalen onderling wie er als groepwinnaar uit de bus komt. Hrtl is een jonge electronicawizard uit Brno die vooral in de weer is met modulaire synthesizers. Het resultaat mag gerust zeer overtuigend genoemd worden en bracht hem in 2016 al op Eurosonic. Hij heeft dus al enige ervaring opgedaan met internationale wedstrijden. Met hem aan hun zijde kunnen de Tsjechen de Engelsen nog op hun bek doen gaan – met “Dental Trauma” tot gevolg.

Engeland werd met de grote trommel tot de favorieten gerekend voor de start van het toernooi. Tot nu toe losten ze de verwachtingen nog niet in, dat is het minste dat je ervan kan zeggen. Ze wonnen weliswaar hun eerste match, maar al bij al was het allemaal nogal dof. Het ontbrak hen tot nu toe aan bravoure en glamour om het spel wat op te blinken. “Get it On (Bang a Gong van T-Rex)” heeft daarentegen glam te over. Marc Bolan laat zijn gitaar de lijnen uitzetten, terwijl de piano als een goede wingback op het juiste moment komt opzetten. In de refreinen leidt dat tot een oppeppende explosie van speelplezier. Nét wat de Three Lions kunnen gebruiken.

Onze verzamelde nummers vind je zoals altijd in onze Spotify-playlist.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Eindejaarslijstje 2021 Matthieu Van Steenkiste

Alweer geen jaar om vrolijk van te worden, alweer...

HRTL :: Beta Dean

De Tsjechische beatbakker HRTL levert met “Beta Dean” een...

Enola Play EK Editie :: De Finale! Engeland vs Italië

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in