Spaey & Vaessen :: Anders: 2. Onthuld

Onthuld is het tweede deel van Kristof Spaeys nieuwste stripproject Anders. De reeks groeit met dit vervolgdeel uit tot zijn sterkste werk. Ook scenarist Bart Vaessen levert in dit album hoogstaand werk af.

Aan het einde van het eerste deel maakte Anders een plotse ommezwaai. Waar het merendeel van dat album een duidelijk voorbeeld was van een romantisch coming-of-age verhaal over enkele tieners in Leuven, bleek één van de hoofdpersonages aan het einde over bijzondere superkrachten te beschikken. In Onthuld gaat het verhaal letterlijk verder waar het in het vorige deel gestopt was. Lars blijft de saaie nerd die een oogje heeft op Ella, het mooiste meisje van de klas. Alix is de beste vriendin van Ella. Via haar superkrachten had ze in het vorige deel iemand vermoord die iedereen lastig viel. Nu gaat de politie op zoek naar de moordenaar. Tegelijk gaat ook een andere, nog mysterieuze organisatie op zoek naar Alix. Stilaan ontspint zich een bredere plot die de reeks beheerst.

Met dit tweede album maakt scenarist Bart Vaessen alle beloftes uit zijn debuut helemaal waar. De kracht van zijn verhalen zit in de combinatie van levensechte personages en intrigerende dialogen. In Onthuld heeft Vaessen enkele scenes met dialogen geschreven die knetteren en heen en weer stuiteren tussen de personages. In het vorige album lazen we hier en daar nog wat wringende dialogen die iets te geforceerd uit het handboek voor aspirant-scenaristen leken te komen. Niets van dat alles in Onthuld. Vaessen heeft een frisse stem in de stripwereld, maar tegelijk beheerst hij de finesses van het scenarioschrijven tot in de puntjes. Hij maakt een sterke combinatie met Kristof Spaey, één van de betere vertellers onder de Vlaamse striptekenaars. Wij hopen alleszins dat hij ook naast Anders aan stripprojecten zal werken.

Al wie ambities koestert om als striptekenaar aan de slag te gaan, kan best goed kijken naar het parcours van Kristof Spaey. Hij publiceerde al bij Bee Dee (Hoop) en Oogachtend (Façade en Misschien). Nadien richtte hij mee de uitgeverij van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS) op. Daar vervolgde hij eerst de trilogie van de albums Misschien, Ooit en Nooit. Nadien ging hij met Bart Vaessen aan de slag voor Anders. Geen enkele Vlaamse auteur doet zo veel inspanningen om eigen werk te kunnen blijven publiceren. Vele anderen zouden studiowerk doen of andere sectoren opzoeken (zoals illustratie of animatiefilm). Om eigen albums te kunnen blijven publiceren in Vlaanderen, heb je ondernemerszin nodig. Gelukkig heeft Kristof Spaey naast ondernemerszin ook een bak vol tekentalent meegekregen. Met elk nieuw project evolueren zijn tekeningen mee. In Anders gebruikt hij vollere lijnen, die zijn personages iets meegeven van een animatiefilm. Zijn pagina’s blijven onverminderd sterk opgebouwd.

Met dit tweede deel lijkt Anders helemaal op de rails te staan. Tegelijk wordt nu al meer duidelijk welk type verhaal de makers echt voor ogen hadden bij het opzetten van de reeks. Net als bij Lars eindigt ook Onthuld vol spanning. Opnieuw beginnen we nu al met aftellen tot wanneer deel drie zal verschijnen. We wensen Spaey en Vaessen alleszins alle succes toe met dit tweede deel, zodat beide volop kunnen werken aan nieuwe delen. Met Anders plaatst Kristof Spaey zich nu helemaal tot in de voorste gelederen van de Vlaamse striptekenaars.

Kristof Spaey
https://kristofspaey.wordpress.com
VOS

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Kristof Spaey & Bart Vaessen :: Anders: 1. Lars

Een Vlaamse strip op Amerikaanse leest. Anders is een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in