DOUR 2013: Converge :: Vrijdag 19 juli, Cannibal Stage

De meeste heavy groepen op Dour zijn gevestigde waarden, maar daarom niet minder indrukwekkend. Een halfuur nadat Amenra het publiek in een donkere trance brengt, is het de beurt aan Converge om datzelfde publiek brutaal knock-out te slaan. Ondanks de maar licht gewijzigde setlist is het concert van de legendarische band opnieuw een mokerslag.

Zo wordt Converge stilaan een beetje de Slayer van de hardcorescene. Het is dan ook een band die altijd, maar dan ook altijd, het kot zal afbreken. Zolang de songs er zijn en de bandleden leven, zal dat zo zijn. Net als Slayer jagen de Amerikanen er tijdens een set zo veel mogelijk songs aan een hels tempo door. Groot verschil: Converge heeft al bijna vijftien jaar een stabiele line-up.

Op Ieperfest vorig jaar heerste er een lekker opgefokt sfeertje, maar moesten band en publiek tegen een barslecht geluid opboksen. Zijn passage enkele maanden later in de Magasin 4 — waar we niet bij waren — was ongetwijfeld ook een regelrechte kopstoot. Op Dour zitten de mokerslagen van drumbeest Ben Koller, de helse schreeuwen van zanger Jacob Bannon, het complexe riffwerk van Kurt Ballou en de imponerende bassen van bassist Nate Newton vrij goed in de luide geluidsmix (Wie Schauvliege? Waar Schauvliege?). Converge hakt met andere woorden genadeloos in op ons gehoor.

Enig minpunt van het optreden: het feit dat ook in de Cannibal Stage hekken en een grote ruimte afstand creëren tussen band en publiek. Voor pakweg een techno-dj maakt dat niet veel uit, voor een hardcoreband die leeft van een intense interactie met het publiek wél.

Daar hebben we gelukkig tijdens de onbetwiste climax “Worms Will Feed/Rats Will Feast”, een van de meest down-tempo en donkere nummers van de band, niet zo veel last van. Maar dit is allerminst een rustpunt. Bannon nodigt ons andermaal uit om de nekwervels aan flarden te zwaaien.

Tijdens veel snellere nummers als “Dark Horse”, “Aimless Arrow” en “All We Love We Leave Behind” blijft er van de voorste rijen alleen een gevaarlijk kolkende mensenmassa over. Dit zijn allemaal voorbeelden van conventionele hardcore-nummers met tegendraadse melodieën en compleet geschift drumwerk. Voor sommige metal- en hardcorefans misschien een beetje te veel van het goede, voor ons is Converge het summum van extreme muziek.

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

27 september 2023Bozar, Brussel

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

16 september 2023De Roma, Borgerhout

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Roadburn 2016 :: 16 april 2016, 013 Tilburg

Vroeger stuurde enola 1 recensent voor 3 dagen naar...

Converge :: All We Love We Leave Behind

Jane Doe. Voilà, het is eruit. Al elf jaar...

Stream de nieuwe Converge

Converge plaatste enkele dagen geleden zijn volledige nieuwe album...

Converge :: “Vroeger waren we een saaie band”

All We Love We Leave Behind, de langverwachte nieuwe...

Converge brengt Entombed cover uit

Converge & Napalm Death hebben een split 7" uit...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in