PUKKELPOP 2012: Santigold :: donderdag 16 augustus, Main Stage

Ook enola kan zich al eens vergissen: wij stonden bij Santigold omdat er toch niks beters te zien was, met het oog op wat dansbaar, maar verder weinig bijzonder vertier. Ons Santi had verrassend genoeg heel wat meer te bieden.

In haar knalgroene jurk met frietenpatroon (speciaal voor België aangetrokken?) en met fluogeel gelakte nagels heeft Santi White alvast haar looks mee, maar vanaf de aangenaam voortjakkerende opener “Go” bewijst ze met verve dat ze niet zomaar een hiphop-popje is. Live klinkt haar zangstem een stuk sterker dan de albums doen vermoeden, waardoor nummers als “Say Aha” en “L.E.S. Artistes” alleen maar aan kracht winnen. Het anders wat zeurderige “Disparate Youth” wordt in een steviger jasje gestopt, met prominentere beats die hun effect allesbehalve missen.

Santigold heeft bovendien een hele show in elkaar geknutseld die bij momenten nogal sterk op een schooltoneeltje lijkt: de danseressen wapperen met hun pompons, blijken twee outfits over elkaar te dragen — altijd handig voor een vlotte kostuumwissel — en doen gretig aan uitbeelddansen met onnozele attributen, en als klap op de vuurpijl hobbelt er halverwege het optreden zowaar een páárd over het podium. Amusant, maar echt noodzakelijk is het niet: de songs die Santigold meegenomen heeft, kunnen gerust zonder die opsmuk.

Santigold blijft immers hit na hit uit haar mouw schudden, de ene al opzwepender en meezingbaarder dan de andere. “The Keepers” is een klein hoogtepuntje, met zijn vrolijk klinkend maar stiekem niet zo optimistisch “our house is burning down”-refrein, maar eigenlijk wordt ieder nummer door het onstuitbare enthousiasme van White (die met een onweerstaanbare grijns over het podium huppelt) naar een hoger niveau getild.

Aan het einde van de set zit er dus niks anders op dan ons ongelijk toe te geven, en wel met plezier: Santigold stond hier vandaag als een sterke performer, en een goeie zangeres die met gemak de wei meegesleept kreeg. Haar toneeltjes heeft ze volgende keer dus niet meer nodig, al mag dat paard wat ons betreft wel blijven.

Warner
Atlantic
Beeld:
Robin Dua

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

27 september 2023Bozar, Brussel

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

16 september 2023De Roma, Borgerhout

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Santigold :: Master Of My Make-Believe

Vier jaar geleden was er van Lady Gaga nog...

Santogold verandert een beetje van naam

De Amerikaanse Santogold, die vorig jaar nog hoge punten...

Santogold :: Santogold

Het gaat vliegensvlug in muziekland. Voor je het goed...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in