Heroveringen 1 :: De horde van de levenden (Miville-Deschenes & Runberg)

Het indrukwekkende tekenwerk in Heroveringen zal velen verleiden. Gelukkig staat daar ook een stevig scenario tegenover. Een intrigerende nieuwe reeks.

In een historisch aandoende versie van het antieke Klein-Azië leven verschillende nomadische volkeren in een min of meer voortdurende staat van oorlog met elkaar. Drie volkeren zijn recent een alliantie aangegaan en vormen nu de horde van de levenden. Hun bondgenootschap wordt echter zwaar op de proef gesteld wanneer een ambitieuze Hittitische vorst aspiraties toont op andere stammen. Tegelijk vervoegt Thusia zich bij de gelederen van de horde. Ze is geschiedschrijfster en haar rol als verslaggeefster van de veldtochten stemt niet iedereen even gunstig. Als buitenstaander heeft zij een unieke inkijk in de vele spanningen die zich binnen de alliantie vormen.

Na zijn debuut Millennium (voorlopig slechts één deel vertaald) pakt de Canadees François Miville-Deschênes nu uit met een oorlogsepos waarin hij voluit zijn talent kan tonen voor veldslagen en grootse massascènes. Voor het scenario werkte hij samen met de vaste waarde Sylvain Runberg. Deze scenarist heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een van de meest productieve schrijvers van stripverhalen. Het verhaal van Heroveringen is op zich een wat statisch relaas van oorlogen, maar door de introductie van Thulia krijgt het verhaal een onverwachte spanning. De koningen van de stammen staan niet langer centraal en wij vroegen ons alleszins af wat nu eigenlijk de ware toedracht achter de aanwezigheid van Thulia zou zijn. In dit eerste deel wordt er te fel spanning opgebouwd, die pas in het vervolg volledig wordt losgelaten.

Met Miville-Deschênes ontdekten wij alvast een nieuw rastalent dat zonder blikken of blozen naast Philippe Delaby (Murena) mag staan wat betreft realistische tekeningen. Heroveringen is qua keuze van periode en plot wellicht niet zo commercieel interessant als bijvoorbeeld Murena of het recente Barracuda, maar toch krijgt de tekenaar ruim de kans om zijn talenten te laten zien. Ook het werk van een Jean-Yves Mitton (Vae Victis, De Barbaren) is niet ver weg in Heroveringen, waar de auteurs ook niet vies zijn van wat geweld en een stukje bloot. We raden de liefhebbers van realistisch getekende en historische verhalen dan ook aan, om voorbij de wat schreeuwerige kaft te kijken en naast het gigantische najaarsaanbod van de topreeksen. Met Heroveringen kun je zo een stripverhaal ontdekken dat onterecht onder de radar dreigt te blijven.

Miville-Deschênes
http://www.lelombard.be
http://www.lelombard.be

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

De aantekeningen van Darwin 2 :: Een beest sterft (Ocana & Runberg)

Deel 1 van deze strip werd op gemengde reacties...

De Aantekeningen van Darwin (Ocana & Runberg)

2009 was het jaar van Charles Darwin. Een jaartje...

Hostile 1 :: Impact (Henrichon & Runberg)

Politieke en economische intriges in 2107, dat is het...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in