Pukkelpop 2007 :: Flip Kowlier, vrijdag 17 augustus

Hoe zou het eigenlijk zijn met Flip Kowlier? "Slecht, mijn living is gestolen en mijn drie vrouwen zijn weg, dus koop allemaal mijn nieuwe plaat". De sympathieke West-Vlaming komt u vrijdagavond in de Marquee De man van 31 presenteren en toont zich een goede verkoper.

Met een woordenboek Izegems-Nederlands in de hand staat het publiek te wachten in deze geïmproviseerde verloskamer, want de nieuwe plaat ligt pas op 27 augustus in de winkels. Het is al een tijdje stil rond de band van Flip Kowlier, die het de voorbije jaren druk had met ’t Hof Van Commerce en recenter met Ex-Drummer Live. In de fik, het vorige album van dit (solo)project, dateert al van 2004.

Veel is er niet veranderd. De popachtige, volkse songs — oud en nieuw — die tijdens dit optreden passeren hebben weinig moeite om de nodige bijval te oogsten. Ook de groep bleef intact, en het hoeft geen uitleg dat een kransje op elkaar ingespeelde muzikanten een pak meer relax op het podium staan dan een nieuwe band, Kowlier op kop.

De aftrap wordt gegeven met de nieuwe single "Donderdagnacht". Uit wat we vanDe man van 31 te horen krijgen klinkt de plaat nogal nostalgisch, zoals de titel doet vermoeden. Dat wil echter niet zeggen dat de nieuwe liedjes saai of melancholisch klinken, dat zal het bisnummer "El Mundo Kapotio" — wij zetten geen geld in op de juiste schrijfwijze — bewijzen.

Toch bestaat de hoofdbrok, op een geslaagde cover van Willem Vermanderes "Lat mie mor lopen" na, uit ouder werk. "In de fik", "Bjistje in min uoft" of "Welgemeende": ze worden allemaal even vlot meegezongen, -gewiegd en –geklapt. Aan sneltempo volgen ze elkaar op, maar als de gelegenheid zich voordoet om een spitsvondige opmerking te maken laat Kowlier dit niet achterwege.

Terwijl de nieuwe plaat nogmaals wordt aangeprezen, wordt de akoestische gitaar geruild voor een elektrisch model. Het vervolg laat zich gemakkelijk raden: "De grootste lul van’t stad", Flip Kowlier in zijn meest rockende gedaante, zet met een knal een punt achter deze meer dan onderhoudende drie kwartier.

Het sabbatjaar dat Flip Kowlier nam heeft hem duidelijk goed gedaan. Hoe sterk De man van 31 integraal zal zijn, moet nog blijken, maar deze passage laat alvast veel goeds vermoeden.

http://www.flipkowlier.be
http://www.flipkowlier.be
Petrol
Beeld:
Joris Bulckens

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

27 september 2023Bozar, Brussel

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

16 september 2023De Roma, Borgerhout

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Ertebrekers :: Otel

Funk. Groove. Soul. Het debuut van Ertebrekers heeft...

Affiche Festival Aan Zee compleet

Het programma voor de 11de editie van Festival aan...

Flip Kowlier en Safi & Spreej bevestigd voor Zeverrock

De leemte na het seizoenseinde van Thuis invullen door...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in