Calexico / Iron & Wine :: Years To Burn

Veertien jaar nadat Calexico en Iron & Wine een eerste gezamenlijke ep uitbrachten, komen ze nu eindelijk op de proppen met een opvolger.

Niet dat er grote verhalen achter die lange tussenpauze zitten. De waarheid is veel trivialer. Conflicterende agenda’s, meer moet er niet achter gezocht worden. Want in de tussentijd speelden de heren bijvoorbeeld wel mee op elkaars platen. Het duurde uiteindelijk tot er eind vorig jaar een paar dagen werden gevonden waarop Sam Beam (mijnheer Iron & Wine) en Joey Burns en John Convertino (Calexico) in de befaamde Sound Emporium Studios in Nashville aan een plaat konden werken.

Toch zijn er duidelijke verschillen merkbaar tussen de ep In The Reins en deze Years To Burn. Daar waar de eersteling vooral Beam begeleid door Calexico was dan werden de nummers deze keer ook door Burns geschreven. Het wekt dan ook geen verwondering dat deze Years To Burn net iets meer als een echte samenwerking aanvoelt. Afklokkend op 32 minuten is het ook een, weliswaar korte, volwaardige langspeler geworden. Het drietal wordt bijgestaan door muzikanten uit beide stallen: Jacob Valenzuela en Paul Niehaus (team Calexico) enerzijds, Rob Burger en Sebastian Steinberg (team Iron & Wine) anderzijds.

Opener “What Heaven’s Left” zet meteen de toon. Een aangenaam schuifelend nummer, met prachtige samenzang dat op het einde opgefleurd wordt door het trompetwerk van Valenzuela. Het is een nummer dat meteen de sterkte en zwakte van de samenwerking aantoont. Het is best een sterk nummer — niet echt verwonderlijk met al die klasbakken — maar het mist wat peper, een stoorzender die buiten de lijntjes kleurt. “Father Mountain” is daar een goed voorbeeld van. Mooie, laid back country, maar ook een nummer dat als we eerlijk zijn toch net onder de verwachtingen blijft. Dan is de pastorale folk van “Follow The Water”, waar echo’s van Fleet Foxes in doorsijpelen, een sterker nummer.

Het instrumentale “Outside El Paso” roept de cinematografische sfeer van een Mexicaans grensstadje op, vintage Calexico. Het meest ambitieus zijn de heren echter met “The Bitter Suite”, een muzikale triptiek: Spaanse teksten, wringende ritmes, intimistisch getokkel, het zit er allemaal in. Met “In Your Own time” wordt een oudje van Beam van onder het stof gehaald en het weet vooral te bekoren door de samenzang. Dan zorgt de piano in het rokerige titelnummer toch nog net voor iets meer muzikale opwinding.  

Laten we duidelijk zijn: Years To Burn is geen slechte plaat. Verre van zelfs. Het bevat acht mooie nummers, die echter net dat tikkeltje onder de verwachtingen die we van een samenwerking tussen Calexico en Iron & Wine hebben, blijven. Soms is 1+1 geen 3, maar gewoon 2.

Calexico en Iron & Wine staan op 3 augustus op M-idzomer (Leuven) en op 7 november in De Roma.

Release:
2019
Konkurrent
City Slang
Beeld:
Piper Ferguson
Calexico, Iron & Wine

verwant

Calexico

13 mei 2022Ancienne Belgique, Brussel

Weinig groepsnamen spreken, zelfs decennia nadat ze voor het...

Calexico :: El Mirador

Calexico blijft nieuwe oorden opzoeken. Joey Burns en John...

Calexico :: Seasonal Shift

Calexico zag in het voorjaar hun tournee in het...

aanraders

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in