Athlete :: Beyond The Neighbourhood

Het Britse pop/rockgroepje Athlete legde tot dusver een voorspelbaar parcours af: van een inventief en fris debuut naar een toegeeflijke, bijna mainstream tweede plaat. Is hun nieuwste worp Beyond The Neighbourhood een stapje terug, of net een gooi naar groter?

De twee voorgaande platen zijn sterk op hun eigen manier. Vehicles & Animals is een speelse zomerplaat met als toonaangevende singles het catchy "Westside" en het heerlijk dartelende "You Got The Style". Tourist, met het ontroerende "Wires" als lead single, klinkt dan weer beladen en donker. Naast deze opvallende sfeerverandering, vond er ook een instrumentale aardverschuiving plaats: de luchtige electronica-geluidjes maakten plaats voor pianomelodieën en strijkers.

Beyond The Neighbourhood opent met het instrumentele "In Between Two States". Daarin vinden we nog geen antwoord op de vraag of Athlete voor de nieuwe plaat teruggreep naar zijn experimentele roots, of dat het de succesformule van Tourist herkauwde. Het tweede nummer — single "Hurricane", een berekend en verbeeldingsarm rocknummertje — legt echter meteen de keuze van Athlete bloot: het op Tourist verkende pad verder bewandelen.

In nummers als "Hurricane" en het vervelend haastige "Tokyo" klinkt Beyond The Neighbourhood dan ook simpelweg als de overtreffende trap van Tourist: sentimenteler, bombastischer en dubbel zo voorspelbaar.

In andere liedjes (waaronder "Airport Disco" en "It’s Not Your Fault") valt echter wel enige vorm van dosering te bespeuren, zoals we die kennen van het oudere werk. Bovendien zijn de twee andere Tourist-doorslagjes — "Best Not To Think About It" en "This Is What I Sound Like" — de hoogtepunten op Beyond The Neighbourhood: pijnlijk voor een groepje dat zo graag verder vooruit wil.

Hun debuutplaat Vehicles & Animals schemert door in slechts twee songs (die overigens ook tot het superieure deel van de plaat behoren): het aangenaam bedaarde "The Outsiders" en "Flying Over Busstops", een zweverig en spannend liedje.

Athlete bewijst met Beyond The Neighbourhood dat het de luciditeit van zijn debuut Vehicles & Animals nog steeds niet heeft teruggevonden, en dat het er ook niet langer naar op zoek is. Het kenmerkende electronicageluid lijkt iets uit een ver verleden te zijn, net als de charmante onbevangen teksten. Terwijl Tourist nog enige maat wist te behouden en alsnog een mooie plaat werd, is ook dat niet meer het geval met Beyond The Neighbourhood. Een betreurenswaardig lot voor wat ooit een innemend groepje met verfrissende muziek was.

Athlete speelt op 14 december 2007 in Het Depot in Leuven.

http://www.athlete.mu
http://www.athlete.mu
Parlophone/Capitol

verwant

Athlete :: 14 december 2007, Het Depot

Van het speelse Vehicles & Animals over het mainstream...

Athlete :: Beyond the Neighbourhood

Waar zijn ze gebleven, die zomers van weleer? Die...

Athlete :: Tourist

Het feit dat we nu pas komen aandraven met...

Athlete :: Tourist

We hebben onze afkeer tegenover de veel te grote...

Athlete :: Vehicles And Animals

Waar is de tijd dat we allemaal onbezorgd met...

aanraders

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in