Cinematic Wax van de jonge Russische hiphopproducer LTF laat zien dat ook in het Oostblok van de jaren zeventig heel vette muziek werd gemaakt én dat die zich uitstekend laat samplen tot funky tracks.
LTF (‘Light The Fuse’) komt uit Omsk, diep in Rusland, net boven Kazachstan. Het album droeg aanvankelijk de titel Explosive Situations – zie ook de Die Another Day-sample uit het gelijknamige eerste nummer op het album – en zou uitkomen in februari 2022. De trieste realiteit haalde deze plannen echter in en een plaat met die naam uitbrengen in deze periode werd terecht onkies bevonden. Op zoek naar een andere titel dan maar. LTF wordt her en der als een Russische Madlib bestempeld en dat is een titel die je moet verdienen door je kilometers in de platenbakken te malen. Geen probleem voor deze producer: zijn grote voorliefde voor seventies-vinyl doet hem steeds de juiste en minder voor de hand liggende samples opduikelen (op zijn vorige twee albums samplede LTF oude Sovjet-jazz en draaide er beats mee die zwanger waren van blazers en nostalgie). Combineer dat met het telkens filmisch klinkende resultaat en je komt vanzelf uit bij een neutralere, maar daarom niet minder raak gekozen titel als Cinematic Wax.
Wat we hier krijgen, zijn acht lappen instrumentale hiphop die kunnen fungeren als soundtrack bij imaginaire films of scenes. Bij “Tea Ceremony With Bamboo Master” verschijnt een oosterse western voor het geestesoog – bovendien had het niet misstaan op een van de oudere platen van Massive Attack met rhymes van Tricky erbovenop. “Tblisi City Walk” ondersteunt een (stijlvolle) bank heist in de traditie van Ocean’s Eleven. Ook productioneel zit alles lekker strak: LTF serveert zijn drumbreaks graag droog, waardoor de vette hoorns en andere accenten mooi uit de verf komen: een dartele piano in “Druzhba” of halo’s van synthesizers in “Lullaby for the Universe”.
De algemene sfeer op Cinematic Wax is die van de glamoureuze bigband jazzperiode. Daardoor klinkt “Nerve” alsof the Great Gatsby zijn feestjes met weelderige choreografieën gegeven zou hebben in the hood. Wanneer je weet dat de jonge Rus de platenbakken met Griekse, Hongaarse, Georgische, Poolse en Tataarse muziek plunderde om dat effect te sorteren, plaatst dat onze vooroordelen over Oostblokmuziek in een ander daglicht. Blijkbaar konden ze daar vijftig jaar geleden ook funky swingen.
Eindeloze playlists van lofi en instrumentale hiphop zijn alomtegenwoordig en de overvloed maakt het moeilijk om het na een tijd niet als geluidsbehang te ervaren. De instrumentale hiphop die LTF ons voorschotelt op Cinematic Wax is toch nét dat ietsje meer. Het album bevat een ziel, diepgang, fantasie en intensiteit. Het klinkt als klassieke James Bond, het komt From Russia, maar dan with Love. Het is eens wat anders in deze tijden.