The Low Anthem :: The Salt Doll Went to Measure the Depth of the Sea

82811401

Het parcours van The Low Anthem is er één met toppen en dalen. Toch is het een band waar je nooit klaar mee bent, zo bewijst ook nu weer het nieuwe album The Salt Doll Went To Measure The Depth Of The Sea: diepzeeduiken zonder flessen, waarbij het loont om iedere keer je adem een beetje langer in te houden.

De tijd dat The Low Anthem op de hoogste golven van de folkrevival tijdens het vorige decennium surfte, is al even voorbij. Oh My God, Charlie Darwin uit 2009 zette de band commercieel op de kaart, maar het was voor de band een album op het verkeerde moment, achteraf bekeken. Met debuutalbums van Fleet Foxes en Bon Iver enkele maanden eerder, kwam de populariteit van het genre in een stroomversnelling, en dat bleek niet de wereld van The Low Anthem te zijn.

De zoektocht naar een eigen identiteit hield in 2016 halt bij Eyeland, een bevreemdend album waar kop noch staart aan te krijgen was, maar op een bepaalde eigenzinnige manier wel aantrok. En toegegeven: eentje dat we eigenlijk al een beetje vergeten waren, maar naar aanleiding van The Salt Doll toch weer regelmatig hebben opgelegd. Twee jaar later is het nog altijd schipperen tussen genialiteit en nonsens.

Ook nu levert The Low Anthem een album af waarop we even moeten kauwen. The Salt Doll is een verzameling van twaalf korte nummers (allemaal rond de twee minuten) vol ingetogen indietronica (zoals “The Krill Whistle Their First Song”, inclusief kraakjes en bliepjes) over ambient (“Dotwav”) en psych-folk (“Bone Of Sailor, Bone Of Bird” had net zo goed van Sufjan Stevens kunnen zijn).

Tijdens de eerste week van de Eyeland-tour sloeg het noodlot toe en crashte de tourbus. Veel materiaal was vernield en kernlid Jeff Prystowsky had enkele weken nodig om te herstellen van zijn verwondingen. Het werd de grootste katalysator voor een nieuw album. Het sobere geluid is in de eerste plaats te verklaren door het gebrek aan instrumenten, maar we weten ondertussen sinds Eyeland dat creativiteit bij The Low Anthem een kelder is met meerdere verdiepingen.

Ben Knox Miller, het andere kernlid, vond aansluiting en inspiratie bij een biografie van de componist John Cage (Where The Heart Beats van Kay Larsen). Daarin wordt het verhaal verteld van een zouten pop die naar zichzelf op zoek is en elke keer een stukje van zichzelf aan de oceaan geeft, in ruil voor inzicht en wijsheid, tot ze uiteindelijk één is met het water. Het is de Hindoe-fabel waarnaar de titel van het album verwijst.

Het resultaat is een dromerig album, dat dus best wel een inspanning vraagt van de luisteraar. Met slechts één of enkele oppervlakkige luisterbeurten zijn er te weinig aanhechtingspunten en schuilt de verveling om de hoek. De nummers hebben wat tijd nodig hebben om zich af te tekenen, zoals de zwart-witfoto’s van Dirk Braeckman. Maar wie zich onderdompelt, wordt daarvoor beloond.

The Low Anthem meert op 3 mei aan bij Dok Gent, waar Democrazy een exclusief Belgisch concert organiseert.

https://www.lowanthem.com
Konkurrent
Joyful Noise

verwant

Faun Fables :: Born Of The Sun // Arc Iris :: Moon Saloon

De folk uit die magische jaren rond 1970 blijft...

The Low Anthem: nieuwe plaat met nieuwe stijl

Binnenkort pakt The Low Anthem uit met een langverwachte...

Arc Iris :: Arc Iris

Wat gebeurt er als je een kind loslaat op...

The Low Anthem :: Smart Flesh

Bella Union, 2011 Mogen we deze bespreking starten met een...

The Low Anthem :: 3 april 2011, AB

The Low Anthem mag van geluk spreken dat het...

aanraders

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in