GOODBYE 2017: Protomartyr :: A Private Understanding

“A Private Understanding” is de opener van Protomartyrs vierde én meesterlijke plaat A Prive Understanding. En. Wat. Voor. Eén!

Dat gevoel overheerst nog altijd, drie maanden na de release. Niet alleen op instrumentaal vlak (het nummer is bloedmooi en keihard tegelijk) is het een pareltje, ook de teksten laten je wezenloos achter. Zanger Joe Casey vermengt grimmige, scherpe observaties (“The night is an accumulation of dark air/ The scholar will be forever poor/Gross gold runs headlong to boor”) met een waargebeurd verhaal over Elvis Presleys laatste dagen. “Elvis outside of Flagstaff/ Driving a camper van/Looking for the meaning in a cloud mass/ Sees the face of Joseph Stalin”, vertelt hij. Even besluit Casey de tweede vers met de woorden dat Presley het loodje legde op een badkamervloer. Van euforie naar tragedie: ook dat is Protomartyr. Joe Casey is véél meer dan een gewone zanger; hij is een geboren verteller, een literair talent. Muzikaal gezien is het nummer dan weer een mooi bewijs van de evolutie die deze eigenzinnige postpunkband uit Detroit doormaakte van een rauwe, intense postpunk naar een uitgepuurd, maar nog altijd donkere sound. De elektrische gitaaruitbarsting brengt bijna een diepgaande catharsis teweeg. De reacties onder (onderstaande) clip op YouTube logen er niet om: Van “meest relevante rockband van het moment” over “Nick Cave And The Martyr Seeds” tot “zoals The National maar dan wel een goede versie ervan”. We zouden het niet beter kunnen samenvatten.

Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

http://protomartyrband.com

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

verwant

Protomartyr :: Formal Growth In The Desert

Protomartyr wordt makkelijk in het hokje postpunk geduwd, maar...

Protomartyr :: Processed By The Boys

Jouw Coronasoundtrack? Die vind je hier. Het zijn gekke tijden:...

Les Nuits Botanique komt met 60 nieuwe namen

Les Nuits Botanique biedt bijna 60 concerten aan tijdens...

Protomartyr :: 21 november 2017, Botanique

Kunnen de makers van een van dé albums van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in