The Internet :: Ego Death

Als collectief is het gedaan voor Odd Future, maar de clanleden apart vlammen als nooit tevoren. Earl Sweatshirt en Tyler, The Creator brachten in het voorjaar prima platen uit, en we mogen hopelijk snel nieuw werk verwachten van Frank Ocean. Ook Syd Tha Kyd, die samen met Matt Martians het soulproject The Internet vormt, laat opnieuw van zich horen.

“Aan alles komt een einde. Maar wat daaruit voortkomt doet er pas echt toe”, vertelde The Internet onlangs aan de website Allhiphop. De band doelt op het opdoeken van Odd Future, het collectief dat de rap scene de voorbije jaren flink dooreen schudde. Odd Future begon als een ongetemde roedel jonge honden die zich wilden laten horen, liefst zo agressief mogelijk. Door de jaren heen kregen de leden een forum, begonnen ze zich te profileren en botste het al eens tussen de sterke persoonlijkheden. Zo kunnen we het ons levendig voorstellen dat wanneer zo een Tyler, The Creator een ruimte vult, er maar weinig plaats overblijft voor anderen. In datzelfde interview heeft The Internet het ook over nederigheid en over ego’s die moeten getemperd worden, zowel in als buiten Odd Future. Een titel voor hun nieuwe album, Ego Death, was snel gevonden.

Van een groot ego kan je Syd Tha Kyd alvast nog steeds niet beschuldigen. “I’m still driving around in my old whip/ Still living at home/ Got issues with my new chick”, zingt ze in opener “Get Away”. Met haar drieëntwintig lentes is Syd nog een relatief jonge songwriter. Ze heeft nog niet veel eelt op haar hart, en haar teksten vormen een weerspiegeling van wat er zich in haar relaties en haar dagelijkse leven afspeelt. Toch laat ze het niet na om, net als haar collega’s D’Angelo en A$AP Rocky, de recente rassenrellen in Amerika even aan de kaak te stellen. “Did you see the news last night?/ They shot another one down/ Does it even matter why, or is it all for nothing?”, klinkt het bitter in “Penthouse Cloud”.

Voor Ego Death doken Syd en Matt met een hele band de studio in. Bas, drum, gitaar en toetsen zorgen samen voor een organisch geluid. Het raakvlak tussen sensueel en seksueel dat in de teksten wordt opgezocht — Syd opent het album met een niet mis te verstaan “Now she wanna fuck me” –, wordt ook muzikaal bewandeld. Het tempo ligt laag, er is ruimte voor veel subtiel baswerk (“Somthing’s Missing”!, “Special Affair”!), warmbloedige toetsen en knappe ritmepatronen. De zonovergoten funky sound doet wat denken aan de rustigere nummers van In Search Of… van N*E*R*D: heel verzorgd, zwoel en sexy.

Die N*E*R*D-invloed mag niet verbazen, gezien Chad Hugo — die samen met Pharrell Williams The Neptunes vormt, het producersduo achter N*E*R*D — nog meewerkte aan het vorige album van The Internet. Chad is hier niet van de partij, in tegenstelling tot enkele andere gasten waarvan de meest in het oog springende wellicht soulzangeres Janelle Monáe is, die vrij onopvallend voorbijkomt in “Gabby”. Dat kan niet gezegd worden van rapper Vic Mensa, die voor flink wat punch zorgt in “Go With It”. The Internet had hier eerst Tyler, The Creator voorzien, die er wel bij is op de afsluiter “Palace/Curse”, een nummer dat hij ook meeproducete. Een andere producer die present tekent, is de Haïtiaan Kaytranada, die van “Girl” een heerlijk weifelend soul-uitje maakt.

Akkoord, ook wij vinden The Internet nog steeds een malle groepsnaam. Naar verluidt gaat het om een flauwe grap, het antwoord van hun maatje Left Brain op de vraag waar hij vandaan komt. De muziek van de band is de grap ondertussen al lang ontstegen. Ego Death is een erg fraaie soulplaat waarmee we makkelijk de zomer zullen doorkomen. Tegen dan zal er ongetwijfeld wel weer een ander Odd Future lid met nieuw materiaal op de proppen komen. Frank Ocean, lees je mee?

Release:
2015
Sony
Odd Future

verwant

The Internet + Kilo Kish :: 18 maart 2013, AB Club

Een dag nadat Jamie Lidell de grote zaal in...

The Internet :: Purple Naked Ladies

Vorig jaar pleegde het collectief Odd Future Wolf Gang...

aanraders

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in