Peaking Lights :: Lucifer In Dub

82809670

“Pass the kutchie pon the lef’ hand side, pass the kutchie pon the lef’ hand side. It a go bun, it a go dung, Jah know. It was a cool and lovely breezy afternoon. You could feel it ‘cause it was the month of June”, zongen The Mighty Diamonds ooit, en dit refrein verwoordt perfect het gevoel dat van Lucifer In Dub uitgaat.

Want dublegende King Tubby keek vanuit een parallelle wereld waakzaam toe hoe Aaron Coyes en Indra Dunis hun recente Lucifer opnieuw onder handen namen. Als op de version-kant van een Jamaicaanse dub- of reggaeplaat uit de jaren ’70 worden galm en echo rondgestrooid, ritmes geaccentueerd en spacy geluidjes toegevoegd.

En hoewel bovengenoemde Caribische muziekstijlen sowieso hun stempel drukten op 936 en Lucifer, dook het koppel voor het eerst écht met de intentie een dubplaat te maken de studio in. Net voor de opnamesessies bracht Night People-labelbaas Shawn Reed (die Peaking Lights’ eerste EP’s en cd-r’s uitbracht) Indra Dunis en Aaron Coyes in contact met Spacemen 3-legende Peter Kember (aka Sonic Boom). Met Spectrum en E.A.R. door de wol gewassen in sonische geluidsexperimenten én ervaren in het producen van zowel MGMT’s Congratulations en Panda Bears Tomboy, bleek Kember de ideale geluidstechnicus.

Zich vereenzelvigen met de emancipatorische strijd van de rasta’s doen de Californiërs niet, maar toch herwint Peaking Lights hier veel van zijn vroegere anarchistische feel. Zo muteert het op een gezapig ritme voort dobberende, shoegazeachtige “Beautiful Son” in “Beautiful Dub”, en maakt het zijn naam helemaal waar. We zijn er ook zeker van dat de DJ van wijlen Ethiopisch keizer Haile Selassie I het hakkelende ritme, de door een blender gehaalde zanglijnen en synths van “Live Dub“ zou verkozen hebben boven de originele grooves van “Live Love”. Verder zou dub poetry-voorman Linton Kwesi Johnson een vlammend pleidooi hebben gehouden om “Midnight (In The Valley Of Shadows)” met een extra portie psychedelica te injecteren, ware het niet dat Dunis en Coyes hem zijn voor geweest. En tijdens het beluisteren van het in delay verzuipende “My Heart Dubs 4 U” roken we de dampende pretsigaretten tot in onze woonkamer.

Iedereen verdient een tweede kans en deze dubpoppers hebben die met beide handen gegrepen. Met dit album bewijzen ze immers dat zich in het te gepolijste Lucifer ergens een surrealistisch soundsystemmonster verschool dat nu ontketend is. Dat we van dit duo nog veel fijne schijfjes mogen verwachten.

http://www.peakinglights.com
www.myspace.com/peakinglights
V2
Weird World

verwant

Lee ‘Scratch’ Perry :: Magik

Stilzitten is er voor de krasse knar Lee 'Scratch'...

Leffingeleuren kleurt affiche met Brutus, Raketkanon en Peuk

De teller stond op 20 aangekondigde acts en vandaag...

Cosmic Logic, de nieuwe van Peaking Lights

Peaking Lights, het Amerikaanse liefdesduo Aaron Coyes & Indra...

Peaking Lights :: Lucifer

Op woensdag 6 juni 2012 vond tussen 5:08–5:35 voor...

100% Silk Labelnight + Special Guests: Peaking Lights :: 30 mei 2012, ABClub

“This is not our stage, this is your stage”;...

aanraders

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

recent

David Bowie :: EART HL I NG

Beste album ooit !

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in