Italo Calvino :: The Written World And The Unwritten World

Op de meest onverwachte momenten zal 'The Written World And The Unwritten World' zijn impact tonen en zijn waarde bewijzen.

Italo Calvino is een van de grootheden uit de westerse letteren van de 20ste eeuw. The Written World And The Unwritten World geeft het podium aan Calvino in al zijn diversiteit. Het werk verzamelt essays, interviews, recensies en meer. The Written World And The Unwritten World laat zo een breed scala aan genres zien. Het boek omvat teksten geschreven tijdens de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig. Het boek toont Calvino over zijn hele carrière, in al zijn vormen. Zo geeft het boek je de kans om een complex begrip te krijgen van Italië tijdens de Koude Oorlog. Door de ogen van Calvino, maar ook van Calvino zelf. The Written World And The Unwritten World heeft in zijn scherpe pen en lichte toon de potentie om een hele resem aan nieuwe werelden voor je te openen. Het werk toont zo de klasse van een Italiaanse grootmeester.

The Written World And The Unwritten World geeft je een inkijk in zijn context. Elke tekst is natuurlijk goed afgebakend en gestructureerd, Calvino is dan ook een meester van zijn vak, maar de collectie heeft ook overkoepelende thema’s en ideeën die subtiel en helder de lezer bereiken. Door het geheel aan verhalen krijg je beetje bij beetje een complex wereldbeeld te zien. Calvino nam nadrukkelijk deel aan het nationale discours, of het nu ging over politiek, kunst of het dagelijkse leven. En in The Written World And The Unwritten World komen al die aspecten naar voren. Dit boek kan dienen als een introductie tot de Italiaanse cultuur, literatuurwetenschap of de politiek van de Koude Oorlog in Europa. En zolang je niet te lang stilstaat bij al de specifieke verwijzingen, zul je merken dat, ondanks die gewichtige thema’s, je je niet buitengesloten voelt. De teksten zijn namelijk geschreven voor verschillende doelgroepen en nooit expliciet voor experts. Calvino’s stijl is met andere woorden licht en toegankelijk, ondanks de thema’s die worden besproken.

Natuurlijk zijn sommige concepten gedateerd en het ligt voor de hand dat het werk er vandaag waarschijnlijk anders zou uitzien. Maar dat is juist ook een van de thema’s van het boek. Naast een auteur is Calvino een wetenschapper, en hij pleit in meerdere reviews voor het belang van een frisse en veranderende blik wanneer we de wereld willen begrijpen. Als lezer krijg je geen verklaring van het universum voorgeschoteld, maar een oprechte zoektocht, een poging om de wereld waarin we leven te begrijpen. Zo wordt het manco van die gedateerde passages juist een illustratief voordeel. Door de fouten van het verleden met goede wil te bekijken, begrijpen we de tijd en motivaties beter.

The Written World And The Unwritten World verrast je als lezer regelmatig in zijn onderwerpkeuzes. Het boek opent met een satirisch verhaal over de goede leesintenties die nooit tot uiting komen en eindigt met een reeks recensies van publicaties over natuurwetenschappen. Maar ook de liefde wordt behandeld en de overwegingen bij het samenstellen van een anthologie. Dit alles wordt samengehouden door de constante kwaliteit van zijn schrijven. Calvino tovert met een eindeloze woordenschat. Zijn stijl is altijd luchtig en nooit te serieus, vaak is hij grappig en altijd is hij scherp. Als dit je eerste kennismaking is met Calvino, zal het zeker niet je laatste zijn.

Ondanks de grote variëteit aan onderwerpen blijft het overkoepelende constant. Het is een perfecte eerste stap voor verdieping in de literatuur, op een manier die toegankelijk is voor de recreatieve lezer en de doorgewinterde literatuurstudent. Sommige teksten zijn vrij technisch, met name die over literatuurwetenschap, en eisen een diepere achtergrondkennis om alles eruit te halen. Voor de lezers wil ik de aanbeveling maken om niet te lang stil te blijven staan bij elk detail. Calvino verwijst constant naar een boel auteurs en boeken die niet iedereen meteen zal kennen, maar meestal kun je daar simpelweg overheen lezen.

The Written World And The Unwritten World is een stevig boek. Het is dan ook een boek dat je lang bij je kan dragen en waar je veel uit kan halen. Ik raad iedereen, wiens interesse ook maar enigszins is aangewakkerd, aan het boek te lezen; om het met je mee te nemen en er af en toe een tekst te uit lezen. Op de meest onverwachte momenten zal het zijn impact tonen en zijn waarde bewijzen.

8.5

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Zillion : Interview met Robin Pront

Deze week komt Zillion uit, de langverwachte film van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in