Sigur R贸s :: 脕TTA

脕TTA. Acht. Droger kon Sigur R贸s zijn, welja, achtste plaat niet noemen. Twee verhalen over hoe dat is uitgedraaid.

Over Sigur R贸s kon je altijd al veel vertellen. Er was de mystiek, het sfeertje van elfjes en trollen, van barre landschappen vol korstmossen waar geisers uit opspoten. De oorsprong van 脕TTA is droger dan dat, maar ook mooi. Het is het verhaal van een paar vrienden die elkaar terugvinden, en opnieuw ontdekken waar ze samen ooit zo goed in waren.

Het begon met pianist Kjartan Sveinsson, die tien jaar geleden besloot de band te verlaten, maar enkele jaren geleden toch op bezoek ging bij frontman J贸nsi Birgisson, die ondertussen in Los Angeles woont. Een piano werd gehuurd, de frontman haalde zijn gitaar en strijkstok boven. Voor ze het wisten, waren ze aan het jammen, en hadden ze iets dat op zijn minst een begin van een album was. Het was alsof er niets veranderd was.

Covid was nog even spelbreker, maar ook dat ging weer voorbij. Sveinsson werkte thuis aan de schetsen, kwam terug. Bassist Georg H贸lm werd er bij gehaald. En zo werd Sigur R贸s, na het gedwongen vertrek van drummer Orri P谩ll D媒rason wegens niet zo heel goed in ‘neen’ verstaan, opnieuw een trio. De kit werd overigens niet opnieuw bemand; 脕TTA doet het zo goed als drumloos.

Drie is weinig. Drie is niet genoeg. In de Abbey Road-studio’s werd het hele London Contemporary Orchestra aan boord getrokken, Sveinsson gaf dirigent Robert Ames de partituren met de strijkersarrangementen, en zo kreeg 脕TTA vorm. Het zou een erg orkestrale plaat worden, vol langoureuze strijkers. Het levert een “Bl贸冒berg” op dat traag en statig evolueert, of de mooie en mondjesmaat geloste melodie van “Gold”, waarin J贸nsi op een bepaald moment 鈥 denk ik 鈥 ‘we all die, anyway’ zingt. Het kan ook iets IJslands zijn. Op die momenten zwelgt Sigur R贸s opnieuw in het soort muzikale zwijmelgeluid waar het twintig jaar geleden zo goed in was.

Tijd voor een andere verteller.

Zat de wereld na tien jaar nog te wachten op een nieuwe Sigur R贸splaat? De laatste keer dat de groep nieuw materiaal te promoten had, zat Duyster nog veilig op Studio Brussel, kwam Best Kept Secret voor het eerst piepen aan het begin van de festivalzomer, en vonden we Poetin nog gewoon ‘een beetje onsympathiek’. Het was, met andere woorden, een andere wereld waarin we de IJslanders hadden achtergelaten. Anno 2023 zijn wij niet meer wie we toen waren, en zij ook niet.

Om het maar over hen te hebben: de drie muzikanten zijn ondertussen aanbeland in de laatste van hun veertiger jaren, en hebben een navenante bezadigdheid over zich hangen. Weg zijn de postrock-uitbarstingen, de heftige opbouw die soms voor ondraaglijke spanning zorgde. Als 脕TTA al een vulkaan is, dan 茅茅n waar de lava stroperig traag van de bergwand rolt.

Dat werkt in “Klettur”, waar het zware van Kveikur zich vermengt met het angelieke van T脿kk, en de strijkers aan en afvallen met het tij. Elders tekent het voor een langspeler die zich eeuwig stapvoets voortsleept zonder veel variatie. “Skell” is niet meer dan een overgangsmomentje, “M贸r” is, welja, meer van hetzelfde, “Andr谩” is gedaan voor het begonnen is; het dooft gewoon uit. Erger nog; halverwege dat laatste nummer realiseerden we ons dat we echt niet meer aan het luisteren waren.

“Ik hou van oude jazz; Billie Holiday en zo. Er is iets met die oude platen die kraken als een haardvuur, of iets anders in de achtergrond”, vertelde J贸nsi recent in een interview. “Het is meer een stemming dan echt muziek.” En plots begrijp je waar 脕TTA vandaan komt. ‘Halelujah’, lijkt J贸nsi ergens te zingen, en zo voelt 脕TTA op dat moment; als een plaat die de koster opzet terwijl de toeristen rondschuifelen in de kathedraal.

Behang? Er zijn bloemetjesmotieven die meer afleiden.

Sigur R贸s speelt zaterdag 1 juli op Rock Werchter. Het orkest blijft dan helaas thuis.

5.5
BMG
Von Dur Limited

verwant

BEST OF :: Sigur R贸s

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

Sigur R贸s :: Odin’s Raven Magic

Opgelet, Odin's Raven Magic is geen standaard Sigur R贸s-album,...

Sigur R贸s :: 1 oktober 2017, Vorst Nationaal

De laatste plaat dateert alweer van vier jaar geleden,...

Sigur Ros

Sigur R贸s exclusief op Dour Festival

Na twee jaar afwezigheid heeft Sigur R贸s Dour Festival...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comit茅 Hypnotis茅 :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in