Bert Dockx Band :: Dog

Blij te zien dat er ook nog mooi geluid uit de stad van Den Antwerp kan komen: Bert Dockx kruipt, geruggesteund door leden van Flying Horseman en Ottla, in het opnamehok voor de single “Dog”. Een eerste worp van de door hem opgerichte Bert Docx Band. Een ode aan zijn olijk kwispelende viervoeter? Think again: eerder het ontbloten van lange hoektanden, verscholen in de schaduw. Homo homini lupus.

Bert Dockx doet niet mee met strandbarwijsjes nu de temperatuur vlot tegen het Ibiza-in-de-zomer-gemiddelde aanschurkt. Hij wacht, rusteloos ijsberend op zijn smoorhete appartementje in Berchem, tot de zon ondergaat. Net zo is het op de hete savanne: de gevaarlijkste roofdieren waden enkel door de koele nacht. Dockx vertelt in”Dog” over de jachthond diep verscholen in zijn ziel, zijn botten en zijn klauwen van nagels.  Hoe deze te temmen wanneer deze met hem aan de haal gaat. ‘I threw dice all night just waiting fort he numer/ Something to ease this restless dog inside of me’ Een magisch-realistische trip doorheen een Ongenoemde Stad – maar wij vermoeden dat het er wel eens eentje zou kunnen zijn met een Schelde en Boerentoren. In het refrein nodigt hij ons uit hem te volgen: ‘Follow me’ Of spreekt hier de Weerwolf?

Het verhaal is goed te horen, de man wil dat we hem niet mis verstaan. Stilistisch kiest hij dan ook voor minimalisme: een eenvoudig bluesriffje met enkele spaarzame akkoorden en ijle stem op de achtergrond – daar zijn de zusjes Maieu, vaste klanten op zowat al zijn muzikale creaties. Het voert ons terug naar de begindagen van Flying Horseman. Spaarzaam, koel, uiterst doeltreffend.

Zie ook de bijbehorende minimalistische video, gemaakt door Dockx zelf. Geen wild flikkerende stimuli om onze prefrontale cortex in overdrive te doen gaan, maar een visualisatie van daar waar de weerwolf waadt: in de duisternis.

Doet Dockx ons hier van onze stoel vallen? Misschien niet meteen, wetende dat zijn vorig werk al jaren in high rotation op onze platenspeler staat. Maar dat hoeft ook niet meteen. Af en toe eens verschijnen aan die nachtelijke hemel, als een vallende ster, is al genoeg om ons gerust te stellen: hij is er nog, en hij kan het nog. En hij blijft ons de stuipen op het lijf jagen.

“Dog” is de eerste vooruitgeschoven single van het album Ghosts, dat in oktober 2023 bij verschijnt bij Unday Records.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Dans Dans

#So2022: Bert Dockx/Dans Dans :: Palmares

Om afscheid te nemen van 2022 presenteert elke dag...

Dans Dans :: 6

Soms ga je bijna vergeten dat een van ‘s...

Bert Dockx :: Palmares/Pit

De creatieve put waaruit Bert Dockx zijn emmertje ophaalt...

Flying Horseman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in