Het Robbedoesuniversum is een minireeks rijker. De Robbedoesvrienden brengt het verhaal van enkele fans van Robbesdoes die tijdens de Tweede Wereldoorlog op hun eigen manier in het verweer gaan tegen de Duitse bezetting. Een ervaren auteursduo zorgt ervoor dat De Robbedoesvrienden meer is dan een kinderstrip.
Met Robbedoes: Hoop in bange dagen bracht Emile Bravo de voorbije jaren een boeiende spin-off die Robbedoes en Kwabbernoot in de Tweede Wereldoorlog plaatst. Nu die reeks is afgerond, is het tijd voor iets nieuws: op scenario van Jean-David Morvan tekende David Evrard het eerste deel van De Robbedoesvrienden, een trilogie in wording die zich eveneens tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Grote afwezige daarbij is Robbedoes zelf, maar een kleurrijke cast jonge Robbedoesvrienden, zoals de fanclubleden heten, maakt dat meer dan goed.
Ook Jean Doisy krijgt, in een ander tijdsbestek, een rol in het verhaal. Doisy werd door Dupuis aangesteld als hoofdredacteur van het weekblad Spirou en richtte op vraag van de lezers in 1938 de Robbedoesvrienden op, een soort op scouting geïnspireerde Robbedoesfanclub. Het zijn enkele leden van deze groep die eerder toevallig het verzet in rollen wanneer ze er getuige van zijn hoe een Joodse familie door de Duitsers wordt afgevoerd. De kinderen ontdekken de dochter des huizes, een leeftijdsgenote die aan de razzia ontsnapt is, en zorgen ervoor – de erecode van de Robbedoesvrienden in gedachten – dat ze kan onderduiken.
Jean-David Morvan, die eerder al aan de slag was voor de hoofdreeks rond Robbedoes, schreef een pittige historische strip, die zich in de eerste plaats richt op een jong publiek, maar tegelijk, in aloude Dupuis-traditie, zeer leesbaar blijft op latere leeftijd. Die succesvolle all ages-aanpak is mede mogelijk gemaakt door de fascinerende tekenstijl van David Evrard, die overigens werd bijgestaan door Ben BK. Zijn stijl, schijnbaar uit de losse pols, maakt het verhaal bijzonder toegankelijk voor een jong publiek.
Dat de tandem Evrard-Morvan van aanpakken weet, bleek recent nog met Irena, een beeldverhaal over de Poolse verzetsheldin Irena Sendlerowa. Net als in dat boek wordt een delicaat en soms moeilijk te noemen thema, met behulp van een subtiel gedoseerde hoeveelheid kolder, in een indrukwekkend boek gebracht. Eentje voor in de gezinsbibliotheek.