Giulio Macaione – Sirocco
De lancering van de nieuwe uitgeverij Lauwert ging meteen gepaard met de lancering van het beste stripboek van het jaar. Sirocco is het eerste vertaalde werk van Giulio Macaione. Met dit meeslepend verteld en indrukwekkend getekend familieportret worden de verwachtingen over Macaiones volgende werk meteen scherpgesteld.
Joris Mertens – Bleekwater
Het regent ongenadig lang en hard in de strip noir die Brussel als achtergrond neemt voor de kleurloze François, chauffeur bij een droogkuisfirma. Getint in herfstkleuren sleept hij zich door zijn bestaan tot een onverwacht geluk hem in de schoot valt. Mertens is openlijk een nostalgicus maar wel een die perfect weet hoe een bepaalde sfeer op te roepen in woord en beeld.
Ben Gijsemans – De Kerkgangers
In een uitgebeende stijl blijft Gijsemans beklijven. De Kerkgangers is het eerste deel van een tweeluik waarin de puberteit in al zijn realisme weergegeven wordt. Gijsemans blijft weg van clichés en zorgt zo voor nog maar eens een hoogtepunt in zijn oeuvre.
Bastien Vivès :: Laatste weekend van januari
Sinds het verschijnen van Laatste weekend van januari is een donkere schaduw over het werk van Bastien Vivès getrokken. De auteur werd beschuldigd van onzedelijk gedrag met minderjarigen. Er kan alleen maar gehoopt worden dat de man onschuldig is.
In meer onwetende tijden – nauwelijks enkele weken geleden – maakte het nieuwe boek, over de steekvlamliefde tussen twee mensen van middelbare leeftijd, een meer dan behoorlijke indruk.
Marc-Antoine Mathieu – De Tekening
Naast zijn ‘vaste’ reeks rond MC Van Esk, maakt Mathieu ook geregeld one-shots. Met De Tekening vertaalde Sherpa dit jaar meteen een hoogtepunt. Dit is geen ijdele verdienste in een oeuvre waarvan dit jaar twee albums in de top 10 prijken.
Bertail, Morvan, Riffaud: Madeleine, verzetsstrijdster 1
Het gebeurt hoe langer hoe minder vaak dat een verhaal over de Tweede Wereldoorlog vanuit eerste hand verteld wordt. Madeleine Riffaud schetst in dit indrukwekkende eerste deel van een trilogie hoe ze als tiener de Duitse bezetting ervoer en richting actief verzet gedreven werd.
Marc-Anthony Mathieu – Maurits Cornelis Van Esk, gevangen in dromen 3: Het proces
In dit derde deel onderzoekt Mathieu verder het unieke stripuniversum dat hij gecreëerd heeft en waarbinnen metaverhalen moeiteloos deel uitmaken van het geheel. De knipoog naar Kafka’s bekendste werk is niet toevallig. Met de Praagse grootmeester deelt hij alvast een apart gevoel voor humor.
Pascal Rabaté – Onder de kiezels schuilt het strand
Drie jongeren uit de hoogste Franse milieus ontmoeten tijdens hun laatste vakantiedagen in een Frans kustdorpje een jonge vrouw die hen ervan overtuigt in te breken in de leegstaande vakantiehuizen van hun ouders, vrienden en kennissen. Wat start als een spannende grap mondt uit in een knappe reflectie die niet alleen over klasse, status en een ongelijke verdeling van rijkdom gaat maar ook over jeugdige liefdes.
Etienne Davodeau, Christophe Hermenier & Joub :: Luchtwegen
Vijftig worden, het schijnt geen pretje te zijn. In Luchtwegen wordt echter die mijlpaal vooral aangegrepen om een door en door menselijk verhaal te vertellen, over het leven en dat je er uiteindelijk simpelweg maar het beste van kan proberen te maken.
Cosey :: Jonathan 17
Een tijdperk komt ten einde, en dat zijn in dit geval geen loze woorden. Na fraaie ups en enkele downs zet Cosey een punt achter zijn belangrijkste creatie, Jonathan. De reeks eindigt in schoonheid, met een album dat aansluit bij de magie van de allereerste delen.