Bertail, Morvan / Riffaud :: Madeleine, verzetsstrijdster :: 1 De gewapende roos

Daedalus pikt een Vrije Vlucht-album op en brengt het leven van Madeleine, verzetsstrijdster naar het Nederlands

Madeleine Riffaud, een van de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog, vertelt haar verhaal.
Riffaud is een van de weinigen die de Tweede Wereldoorlog bewust én actief hebben meegemaakt en nog in leven zijn. In het eerste deel van Madeleine, verzetsstrijdster wordt op meeslepende wijze geschetst hoe de Franse jongedame van het lijdzaam ondergaan van de Duitse bezetting evolueerde naar actieve tegenstand.

Ze is ondertussen bijna 100, maar wanneer Madeleine Riffaud praat, is het de moeite om te luisteren. Riffaud heeft dan ook een leven geleid waar meer dan een boek uit te puren valt. Ze leidde een bestaan als journalist, trok in die hoedanigheid niet zelden naar oorlogsgebieden en schreef poëzie. En dat is louter wat ze nà de Tweede Wereldoorlog deed. 21 was ze toen de wereldbrand eindigde en op dat moment had ze een heel leven achter zich.

Jean David Morvan zocht de dame op en noteerde het eerste deel van haar levensverhaal, voor en tijdens de oorlog. Ze groeide als kind op in het Interbellum, waar de schaduw van de Eerste Wereldoorlog nog zeer zichtbaar was en waar haar vader al in de tweede helft van de jaren dertig besefte dat de poppen weldra opnieuw aan het dansen zouden gaan.

Riffaud is nog een kind wanneer de Duitsers opnieuw binnen vallen. Nuja, kind, tiener, maar net zo goed observator, die beseft dat wat gaande is, niet correct is. Al snel neemt ze zich, heel naïef, voor om in het verzet te gaan. TBC krijgt haar echter sneller te pakken dan zij de georganiseerde weerstand en Riffaud belandt in een sanatorium, waar literatuur haar op de been houdt en waar haar leven uiteindelijk een bepalende wending zal nemen.

Dit eerste deel van wat een drieluik moet worden, werd prachtig door Dominique Bertail in beeld gebracht. De man, die vooral in de Franstalige stripwereld bekendheid geniet, levert prachtige, onderkoelde tekeningen af en slaagt er op bijna verbijsterende wijze in de oorlog op zo’n manier in beeld te brengen dat het, bij gebrek aan beter woord, niet anders dan mooi genoemd kan worden.

In het Frans maakt Madeleine, verzetsstrijdster deel uit van de collectie Vrije Vlucht. Geheel terecht, en het is dus enigszins vreemd dat de uitgever het album niet zelf naar het Nederlands liet vertalen. Applaus voor Daedalus, dat er voor zorgt dat de drempel voor lezers uit het Nederlandse taalgebied verlaagd wordt en dit boek ook hier beschikbaar is in vertaling.

8
https://www.uitgeverijdaedalus.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

JD Morvan, Rey Macutay, Rafael Ortiz, Scietronc :: Ik zal spuwen op jullie graf

Meer dan zestig jaar na zijn overlijden blijft Boris...

Morvan, Looky & Thill :: Hercules: 1. Het Bloed van Nemeos

De mythe van Hercules blijft inspireren. Jean-David Morvan geeft...

De Herinnering aan Abraham 1 :: De paden van de ballingschap (Morvan, Ersel & Dupre)

Scenarist Jean-David Morvan maakt op basis van Marek Halters...

Robbedoes & Kwabbernoot 47 :: Parijs onder de Seine (Munuera & Morvan)

Met een zelden geziene promotiecampagne liet uitgeverij Dupuis begin...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in