#So2022: Bert Dockx/Dans Dans :: Palmares

Het spannendste nummer van 2022, volgens (hd).
Om afscheid te nemen van 2022 presenteert elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar.
Denken in termen van kalenders brengt het risico met zich mee dat je enkel muziek uit de meest recente maanden gaat oprakelen en al dat moois uit de donkere begindagen van 2022 vergeet. Of misschien heb je een nummer al zo grijsgedraaid dat je het moe bent en er niets meer bij voelt. Doodzonde.
Desalniettemin ga ik hier voor een pareltje uit januari van dit jaar. Bert Dockx brengt een voorproevertje van Safe uit, een soloplaat waarin hij zich niet verschuilt achter pseudoniemen of covers. We horen enkel een man en zijn gitaar, als spiegel voor de ziel. Een nummer waarbij we alles ervaren: intimiteit, meditatief gemijmer, bombast.
We moeten wel even vermelden dat we een mooie reminder kregen van dit nummer toen het later dit jaar eveneens opdook op 6, de recentste plaat van Dockx’ band Dans Dans. Over dat album zouden we ook uitvoerig kunnen loftuiten, maar dan zouden we te ver afwijken. Laten we het kort houden onder de kerstlampjes. Die nieuwe versie klonk iets anders, statiger en harder. Ook live ging het een eigen leven leiden, zoals we konden horen in de Leuvense Schouwburg. ‘Dat is wat muziek moet doen: ze moet leven. Het is aan ons om ze na te jagen, te temmen’, dixit Dockx in ons interview met de band.
Zodus: een nummer dat ons op verschillende momenten uit balans bracht dit jaar en daarom alles omspannend genoemd mag worden. Of laat die ‘om’ maar weg. “Palmares”: het spannendste nummer van 2022.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Dans Dans

Bert Dockx Band :: Dog

Blij te zien dat er ook nog mooi geluid...

Eindejaarslijstje 2022 van Harald Devriendt

“Een vos verliest zijn streken niet”. Dank je voor...

Albums van het jaar 2022

The Smile :: A Light for Attracting...

DIT WAS 2022: Dans Dans :: “Dans Dans zou ook een picknick kunnen zijn”

De hele maand december blikt enola terug op het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in