Film Top 10 voor 2022: Esther De Loose

De Enola filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun tien favoriete titels van 2022 toe en op 31 december krijgt u de samengestelde top-10 van de hele filmredactie (om in aanmerking te komen moest een film in 2022 in dit land uitgebracht zijn in de zalen of via VOD/streaming. Titels op filmfestivals die pas in 2023 in de zalen verschijnen, werden dus niet opgenomen in de lijstjes en verhuizen naar 2023).

  1. Moonage Daydream (B. Morgen – D/Usa)

Een prachtige documentaire die David Bowie de erkenning geeft die hij als muzieklegende verdient. Dankzij de slimme montage, inspirerende quotes en dromerige visuals neemt Moonage Daydream je mee op reis door Bowies carrière. Een documentaire die je kan blijven bekijken en je keer op keer kippenvel zal bezorgen.

  1. L’événement (A. Diwan – Fr)

L’événement brengt een pakkend verhaal van een studente die zwanger geraakt in het Frankrijk van de jaren 60, waar abortus nog illegaal was. De film toont op ongefilterde wijze hoe ze omgaat met haar situatie en geeft zo een reële blik op een (spijtig genoeg) actueel onderwerp.

  1. Licorice Pizza (P. T. Anderson – Usa)

Paul Thomas Anderson weet ons als geen andere terug te katapulteren naar de ‘seventies’ in Californië. Hij toont ons een creatief coming-of-ageverhaal met unieke, grappige personages die hun weg zoeken in een periode van hun leven wanneer alle deuren nog wijd open staan. Licorice Pizza’s succes is ook te danken aan de collaboratie met briljante professionals, van Alana Haim die haar hoofdrol vertolkt met schoonheid en charisma, de originele soundtrack van gitarist Jonny Greenwood en Michael Bauman waarmee PTA samen de cinematografie op zich nam. Een zonovergoten en hartverwarmende film die gevoelens van nostalgie oproept naar de kleurrijke jaren zeventig, ook al heb je ze zelf niet beleefd.

  1. Close (L. Dhont – Be/Fr/Nl)

Lukas Dhondt zet met zijn tweede langspeelfilm een knappe prestatie neer. Zijn verhaal van vriendschap, identiteit en verlies wist de zalen te vullen en zijn publiek te ontroeren. Het is niet onterecht dat Dhondt met Close zo in de prijzen viel. Zowel de warme cinematografie als de betekenisvolle montage en close-ups tonen aan dat het hier om het werk van een talentvolle regisseur gaat.

  1. Elvis (B. Luhrmann – Usa/Aus)

Bij het kijken van Luhrmanns Elvis kan je gewoon niet stil blijven zitten in je bioscoopstoel. De ene knappe scène vliegt de andere voorbij, waarbij de gelijkenis tussen Austin Butler en de rocklegende bijna te realistisch wordt. Vooral de heropvoeringen van Elvis’ bekendste optredens slaan de nagel op de kop. Baz Luhrmann wist het spektakel van het jaar te brengen.

  1. Bones and All (L. Guadagnino – Usa/It)

Een verrassend ontroerend verhaal, zoals enkel Luca Guandagnino het kan vertellen, over twee kannibalistische tieners die verliefd worden en een roadtrip door het Amerikaanse binnenland maken. Een geslaagde mix van horror en romantiek geaccentueerd door een knappe cinematografie en een unieke montagestijl.

  1. Nelly & Nadine (M. Gertten – S/Be/Nw)

Nelly & Nadine bewijst opnieuw dat er nog veel mooie verhalen uit de geschiedenis voor ons verborgen zijn gebleven. Daarbij is het verhaal van de twee vrouwen die elkaar leerden kennen in een concentratiekamp tijdens WOII en de rest van hun leven als partners spendeerden, wel een van de mooiste voorbeelden van de queer-verhalen die nog verteld moeten worden. Magnus Gerttens documentaire combineert oude brieven, Super 8-filmmateriaal en foto’s met de ontroerende zoektocht van Nelly’s kleindochter naar het geheime leven van haar grootmoeder.

  1. The Northman (R. Eggers – Usa/Chin/Uk)

Van legendarische saga’s gesproken! Robert Eggers maakt een fantasierijke twist op de Vikinglegende die Shakespeares Hamlet inspireerde. Zijn topcast met Ethan Hawke, Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Willem Dafoe, Anya Taylor-Joy en Björk zorgt er samen met de indrukwekkende beelden en magische droomsequenties voor dat de legende niet snel vergeten zal worden.

  1. De Acht Bergen (F. Van Groeningen, C. Vandermeersch – Be/Fr/It)

Een poëtisch verhaal over vriendschap, mannelijkheid en verlies dat zich afspeelt tegen een achtergrond van grootse gebergten. De Acht Bergen contrasteert twee personages met totaal verschillende levensstijlen, de zoekende avonturier en rustige thuisblijver, die elkaar steeds weten terug te vinden in hun vertrouwde berghut in de Italiaanse Alpen. De camera raast over de bergkammen en toont hoe klein de mens is wanneer die binnen de grootsheid van de natuur geplaatst wordt.

  1. Flugt (J. P. Rasmussen – Dk/Es/Fin/Fr/It/Nw/Slo/Sp/Sw/Usa)

Flugt is een unieke hybride van animatie en documentaire die het verhaal toont van een Afghaanse vluchteling die in Denemarken belandde. De keuze om het verhaal te animeren is relatief uniek voor een documentaire die zo’n serieuze materie behandelt, maar Jonas Poher Rasmussen slaagt erin om de hartverscheurende gebeurtenissen dichter bij het publiek te brengen door te kiezen voor dit medium. Het is niet altijd gemakkelijk om actuele thema’s die veel mensen raken te brengen op een genuanceerde manier die raakt, maar niet te shockerend is voor een breed publiek. Flugt doet dit feilloos en toont de kracht van cinema in het naar buiten brengen van belangrijke verhalen.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Madeleine Collins

Regisseur Antoine Barraud is geen grote naam in het...

Belfast

Naar eigen zeggen had Kenneth Branagh al jaren plannen...

Blaze

Hoewel hij vooral bekendheid geniet als een acteur...

verwant

ROXY MUSIC FEST 2023 / 22-23-24 september

De zomer in stijl afsluiten of de herfst met...

Annie Colère

Het onderwerp van het Franse drama Annie Colère –...

Film Top 10 voor 2022: De Filmredactie

De afgelopen dagen kon u de persoonlijke top 10...

Film Top 10 voor 2022: David Vanden Bossche

De Enola-filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun tien...

Film Top 10 voor 2022: Philippe Vermeer

De enola-filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun tien...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in