The Good Nurse

Insuline, zowat iedereen kent dit hormoon dat wordt aangemaakt in de pancreas en ervoor zorgt dat de suikers uit onze voeding opgenomen worden in de lichaamscellen waar het als energiebron wordt gebruikt. Dat insuline ook kan worden gebruikt als een heel efficiënt moordwapen, weten we sinds kort door het uitlekken van de opzienbarende gebeurtenissen in het woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke. Hoewel de zogenaamde insulinemoorden in de kleine West-Vlaamse gemeente nog niet zijn opgehelderd, valt je mond zeker open bij de Netflix-productie The Good Nurse. In deze thriller wordt het waargebeurde verhaal verteld van Charles Cullen, een schuchtere Amerikaanse verpleger, die op 16 jaar tijd minstens 39 ziekenhuispatiënten via insuline-injecties om het leven bracht.

Hoewel seriemoordenaars de laatste jaren garant staan voor hoge kijkcijfers op televisie (denk maar aan The Jeffrey Dahmer Story, Des, Dexter, Black Bird, Hannibal, Aquarius, The Alienist, The Serpent, enz…) is Cullen niet écht de centrale figuur in The Good Nurse. Regisseur Tobias Lindholm richt de camera specifiek op Amy Loughren, een verpleegkundige die haar nek uitsteekt om seriemoordenaar Cullen te ontmaskeren.

Het verhaal speelt zich af in 2003. Amy Loughren is een heel zorgzame en toegewijde verpleegster, maar ook een alleenstaande moeder. Ze klopt op de intensive care-afdeling overuren in het heel drukke Parkfield Memorial Hospital in New Jersey. Amy lijdt aan cardiomyopathie, een ernstige aandoening aan de hartspier. Niemand in het ziekenhuis is op de hoogte van Amy’s precaire medische toestand. Ze heeft nog te weinig werkdagen op haar conto om aanspraak te kunnen maken op een officiële ziekteverzekering en moet dus noodgedwongen nog enkele maanden professioneel meedraaien, wil ze haar noodzakelijke harttransplantatie kunnen betalen. Uit schrik te worden ontslagen, moet ze haar hartinsufficiëntie strikt geheimhouden. De artsen waarschuwen haar nochtans uitdrukkelijk dat ze moet rusten om geen fatale aanval te krijgen. Om het personeelstekort partieel op te vullen, werft het ziekenhuis op een dag de ervaren verpleegkundige Charles Cullen aan om haar te helpen tijdens de nachtdiensten. Cullen blijkt niet alleen een timide man te zijn die bedreven is in zijn job, maar ook empathisch te kunnen omgaan met iedereen in zijn omgeving. Charlie ontdekt Amy’s kritische toestand en stemt er mee in die geheim te houden en belooft haar te helpen en steunen waar nodig, tot er patiënten beginnen te sterven en Cullen geen onbesproken verleden blijkt te hebben.

De Netflix-productie The Good Nurse is van de hand van de Deen Tobias Lindholm, gekend als scenarist van onder andere de succesvolle tv-serie Borgen en een aantal films van Thomas Vinterberg, maar ook als regisseur van nagelbijtende thrillers als A War en A Hijacking. De film is een spannende, heel nuchtere, beklemmende en toch wat klassieke docu-thriller/crimedrama. Het script is gebaseerd op het gelijknamige ‘true-crimeboek’ uit 2013 van Charles Graeber. Interessant is dat Lindholm niet kiest om het publiek mee te nemen op Cullens verschrikkelijke moordtochten doorheen de ziekenhuizen, maar alles filmt vanuit het gezichtspunt van een verpleegster van vlees en bloed die kampt met haar eigen gezondheid en heel herkenbare maatschappelijke en educatieve problemen. Lindholm is overigens kritisch genoeg ingesteld om naast dit waargebeurde verhaal en de morbiditeit van de seriemoordenaar, heel gevat het Amerikaanse gezondheidssysteem en ziekenhuiswezen op de korrel te nemen. Een pluim ook voor de karakterschetsen van de twee hoofdpersonages en beslist voor de ongelooflijk sterke vertolkingen. Jessica Chastain is verbluffend als de ‘goede verpleegster’ in nood die naast haar eigen miserie nog de moed opbrengt om op onderzoek te trekken om de killer te ontmaskeren en naar de politie te stappen om hem aan de muur te nagelen.

Eddie Redmayne is met zijn tengere gestalte, hese stem, immer aarzelende attitude en zijn gekende voorspelbare tics, niet bepaald een groot acteur. Maar de manier waarop hij enerzijds een schuchtere en brave empathische kerel neerzet en anderzijds de weerzinwekkende, onopvallende, immer kalme en minutieus toeslaande koelbloedige moordenaar (zonder enige motivatie nota bene, die jarenlang probleemloos zijn gang kon gaan) incarneert, is grandioos. Deze vertolking is ontegensprekelijk de kroon op Redmaynes toch al uitgebreid acteerpalmares.

De montage is dan weer uitstekend geritmeerd en de regie is nauwgezet en efficiënt. Lindholm houdt de camera vaak langdurig op Cullen gericht, waardoor hij een heel onbehaaglijk gevoel bij de kijker weet te creëren. Dat deze ingetogen thriller gebaseerd is op waargebeurde feiten maakt het allemaal nog erger, zeker als je bij de eindgeneriek te lezen krijgt dat Cullen 29 moorden bekende, maar wellicht zo’n 400 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt gedurende 16 jaar in 40 verschillende ziekenhuizen. Bovendien sloeg geen enkel ziekenhuis waar hij tekeerging alarm uit angst voor reputatieschade, hoewel men op de hoogte was van de monsterlijke wandaden.

7
Met:
Eddie Redmayne, Jessica Chastain, Denise Pillott
Regie:
Tobias Lindholm
Duur:
121
2022
Usa

verwant

The Diplomat: Seizoen 1

De serie The Diplomat probeert zich te profileren als...

The Night Agent: Seizoen 1

Het eerste decennium van deze 21e  eeuw wordt vaak...

Inside Job (Seizoen 2)

De afgelopen tien jaar waren er eigenlijk maar twee...

Emily In Paris (Seizoen 3)

Er zijn zonder twijfel duizend en een redenen om...

White Noise

Wanneer uw televisietoestel niet naar behoren werkt, kan het...

aanraders

Madeleine Collins

Regisseur Antoine Barraud is geen grote naam in het...

Belfast

Naar eigen zeggen had Kenneth Branagh al jaren plannen...

Blaze

Hoewel hij vooral bekendheid geniet als een acteur...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in