First Aid Kit :: Palomino

‘We wilden vrij zijn, als een goudkleurig palomino-paard in de woestijn; gewoon plezier hebben en positief in het leven staan.” En dus maakte First Aid Kit de vierde variatie op hetzelfde thema. Omdat vrij willen zijn niet hetzelfde is als vrij zijn. Palomino is een plaat die veilig binnen de gebaande paden blijft.

Sinds First Aid Kit met tweede plaat The Lions Roar voor country koos, wordt het roer ferm op koers gehouden. En dat is jammer. Want hoe mooi de songs sindsdien klonken als de zusjes Söderberg in vorm waren – we zwijgen even over de soms al te suffe americanaballads – echt spannend werd het nooit meer. Ook deze vijfde is opnieuw meer van hetzelfde, zij het dan wat minder doordrenkt van liefdesverdriet dan de vorige, beetje meer pop aan de randjes.

Toch: zelfde laken, zelfde pak. Verwacht geen onverhoeds ingeslagen nieuwe richtingen, zo laat opener “Out Of Time” meteen horen. Het is meteen duidelijk dat nu Klara Söderberg haar gebroken hart heeft doorgeslikt, het duo opnieuw aanknoopt bij het geluid van commerciĂ«le doorbraak Stay Gold. Het tempo mag naar boven. Beetje Fleetwood Mac ook, maar dat geven de zussen probleemloos toe, en ze vervolledigen de bijsluiter: het is niet erg dat u op Palomino ook al eens aan Tom Petty of George Harrison zult denken. Ook eerste single “Angel” is het soort West-Coastpop waar de zon op heeft geschenen, zelfs al kwam het tot stand in een Zweedse studio.

De beste drie zitten verspreid. “Ready To Run” is de klassieke ballad, vol smachtende samenzang. Je hoort dat het duo zich heeft gespiegeld aan het goud van de jaren zeventig; Carole King, om er maar eentje te noemen. In “The Last One” wordt daar nog een zwierige orkestratie tegenaan gesmeten, terwijl Klara smacht: “I want you to be the last one I ever love”. Het gaat beter met haar, dank u, en het beste bewijsstuk is misschien wel de heerlijke slottrack “Palomino”.

En toch hangt Palomino – de plaat – het soms uit. Het zijn de maniĂ«rismen die er soms te veel aan zijn. De “my my my”’s in “The Last One”, het ge “mmm-mmm” in “Wild Horses II” dat zelfs Simon & Garfunkel wat te zeemzoet zouden hebben gevonden. Het verhaal van dat laatste nummer, een ongemakkelijke roadtrip terwijl een relatie uit elkaar valt, wordt herleid tot het slaapverwekkend dispuut wie nu de beste versie van dat nummer heeft gemaakt: Rolling Stones of Gram Parsons? Geeuw.

First Aid Kit is nog altijd niet uit zijn ‘starry eyed fangirl’-fase gekomen. Nog altijd loopt het liever de voorbeelden achterna dan daarmee iets spannend eigenwijs mee te doen. “Turning Onto You”? Je kunt van de seventies natuurlijk ook een pastiche maken, maar het had niet gemoeten. Lees ons niet verkeerd: de Söderbergs zijn hier goĂ©d in, maar het is soms zo in de schoenen van anderen lopen dat je er een besparingstruc in vermoed. En zo is ook “Nobody Knows” de ballad te veel in mid-albumdrijfzand, waar ook een T-Rex-riffje “A Feeling That Never Came” niet uit kan redden.

Kortom, laat ons nog eens een ouderwetse conclusie schrijven. Zo eentje van het niveau van onze klasleraar ter hoogte van het derde middelbaar. ‘First Aid Kit kan het, maar moet het ook wel willen.’ Palomino is autopilot, en dat mag dan wel veiliger aanvoelen dan wat Tesla op dat vlak te bieden heeft, het blijft voorspelbaar. Kunnen we volgende keer misschien eens verrast worden?

6.5
Sony
Columbia
Beeld:
Olof Grind

verwant

First Aid Kit

Vijftien jaar zitten ze in het vak, en ze...

First Aid Kit :: Who By Fire – Live Tribute To Leonard Cohen

Maart 2017: First Aid Kit heeft even niets te...

First Aid Kit :: Movin’ On Up

Zaterdagnacht. Drie uur. Een particularly intense aflevering van 3%...

First Aid kit :: 27 november 2018, De Roma

The Dixie Chicks van het Hoge Noorden. Twee Emmylous...

ROCK WERCHTER 2018 :: De sprongen van een grote zwarte panter

Net zoals het WK pas echt begint na de...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in