Pénélope Bagieu :: Mijn lagen

Wereldwijd stijgt de ster van Pénélope Bagieu. Haar nieuwste boek 'Mijn lagen' verschijnt nu in het Nederlands. Het boek is het ontdekken meer dan waard.

Wereldwijd stijgt de ster van Pénélope Bagieu. Haar nieuwste boek verschijnt als Mijn lagen nu in het Nederlands. Het ontdekken meer dan waard.

Na de twee delen van Wereldwijven vertaalde Scratch nu ook Pénélope Bagieus nieuwste strip als Mijn lagen. In Frankrijk en een almaar groeiend deel van de wereld is de naam en faam van Bagieu behoorlijk aan het groeien. Voor Wereldwijven ontving Bagieu op het grote stripfestival van San Diego bovendien een Eisner Award, een van ’s werelds meest gerenommeerde onderscheidingen voor strips. In Mijn lagen kiest ze voluit de autobiografische kaart. Ze vertelt over haar jeugd aan de hand van enkele momenten die de lezer een blik gunnen op de persoon die ze als volwassene geworden is.

Grafisch ontwikkelt Bagieu zich steeds verder met een erg leesbare, aangenaam ogende stijl die de lezer telkens meeneemt in de wereld van de strip. Bagieu is erin geslaagd om haar persoonlijke herinneringen voldoende universeel te vertellen, zodat de lezer zich kan herkennen in de figuren en de situaties. Autobiografische verhalen gaan vaak de mist in wanneer de auteur de persoonlijke herinneringen onvoldoende los kan trekken van het individuele en persoonlijke. De gebeurtenissen moeten voldoende herkenbaar blijven voor een brede groep van lezers, wat de uitdaging voor een maker van autobiografische verhalen extra groot maakt. Pénélope Bagieu toonde zich met eerdere strips al een groot talent in het versterken van het alledaagse door via observatie net in dat alledaagse opvallende en markante dingen te zoeken en deze op een humoristische manier uit te vergroten.

In Wereldwijven werkte Bagieu biografische kortverhalen uit over markante vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Zoals ze ook daar de speelsheid in haar tekeningen en scenario wist te behouden, doet ze dat in Mijn lagen opnieuw. Wat het krijgen van en zorgen voor een hond betekent voor een kind wordt treffend in een verhaal verwerkt. Maar ook de evolutie van het leven bij leeftijdsgenoten en hoe dat voor een grote druk kan zorgen door het voortdurend willen vergelijken, is een herkenbaar fenomeen dat Bagieu op slechts enkele bladzijden toch heel treffend kan opzetten.

Wereldwijven verscheen in 2016, maar een blik op het internet leert dat Pénélope Bagieu al veel langer met illustraties en strips bezig is. Zo debuteerde ze al in 2008 met zowel het eerste deel van het drieluik Josephine, als een eerste bundel van haar blogstrips. Bagieu is dan ook een kind van de vroege blogstrips. Ze blijft online erg aanwezig met stripwerk, waardoor haar werk ook buiten de vaste stripliefhebbers lezers vindt. Mijn lagen is zonder twijfel haar meest klassieke stripalbum dat al vertaald werd. Het is een zeer toegankelijk boek dat jong en oud kan aanspreken. Scratch verzorgde de mooie uitgave van deze Nederlandstalige editie die de strip alle eer aandoet. Het valt te hopen dat de uitgeverij erin slaagt om ook jongere lezers – die in drommen een reeks als Heartstopper ook in het Nederlands omarmen – ook Mijn lagen kunnen ontdekken.

8.5
Pénélope Bagieu
Pénélope Bagieu

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Bagieu :: Wereldwijven 1

Pénélope Bagieu is een fenomeen in Frankrijk, en haar...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in